На Херсонщині громади попереджають про можливий зрив опалювального сезону

херсон, громади, газ
Шоковані цінами на природній газ у територіальних громадах Херсонщини: через його непомірне здорожчання на місцях уже попереджають про можливий зрив опалювального сезону.

— Постачальники збільшили вартість газу з 7,99 до 34,6 грн/куб. Через це більшість громад матиме проблему з виконанням бюджету 2021 року. Також вони не можуть прорахувати його на наступний рік, — говорить міський голова Нової Каховки, член правління Асоціації міст України Володимир Коваленко.

— Ми планували закуповувати газ приблизно по 12 грн. Саме така вартість закладена в нашому бюджеті. Але постачати його за такою ціною ніхто не хоче. Через це доведеться за місяць-два витратити всі гроші, які запланували на всю зиму. Ситуація дуже важка, невідомо, як ми взагалі будемо починати опалювальний сезон, — коментує сільський голова Тавричанської громади Сергій Ожго. - На території громади газове опалення мають школа, дитсадки і медичні заклади в Тавричанці та Мар’янівці. Але і для них не можемо закупити газ.

Зриваються тендерні закупівлі природного газу й в Бериславі.

— Ми оголошуємо тендер, а бажаючих узяти в ньому участь — нуль. Бо виставляємо одну ціну — 20 грн/кубометр, а на ринку вона вже перевищує 30 грн. І ніхто не знає, на якому рівні триматимуться ціни, — пояснює міський голова Берислава Олександр Шаповалов.

— У нашій громаді залишилося 5 котельних на газу на віддалених дитсадках, які потрібно перевести на альтернативні види палива. Ситуація складна по всій Україні, тим більше, що в багатьох громадах заблоковані рахунки теплопостачальних організацій, бо вони не розрахувались за газ ще з минулого сезону, — коментує Володимир Коваленко.

Ринкові ціни на природній газ у громадах називають надмірним тягарем для місцевих бюджетів. Вони попереджають, що коштів для опалення шкіл, дитсадків і лікарень на всю зиму їм може просто не вистачити.

— Все залежить від спроможності конкретного місцевого бюджету – чи є в нього такі кошти, чи немає. Щоб у нього такі кошти були, він змушений їх взяти з якихось інших видатків – наприклад, не заплатити премію вчителям або не закупити медикаменти в лікарню. Не виключено, що з настанням опалювального сезону відправлять дітей на карантин, скажуть, що сидіть вдома, поки зима, дома ж тепліше, – попереджає про загрози комунального вибуху директор аналітичного центру Асоціації міст України Ярослав Рабошук.

За матеріалами сайту Новий день
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон