На Херсонщині відбувся фестиваль бойківської культури

Херсонщина, фестиваль, Бойківська ватра
Фестиваль традиційної бойківської культури "Бойківська ватра" відбувся у Зміївці Бериславської територіальної громади, куди 70 років тому були примусово переселені етнічні бойки з території сучасної Польщі.

Зміївка – багатонаціональне село, тут говорять різними мовами та живуть представники національних меншин, серед яких німці та шведи. Етнічних бойків примусово переселяли сюди з 51-го року минулого століття. Бойки проживають у семи селах Херсонщини.

У рамках фестивалю у Зміївці освятили каплицю Пресвятої Богородиці. Єпископ Херсонський і Таврійський Никодим говорить, ця подія важлива не тільки для бойків, які живуть у Зміївці, а для всіх українців.

"Батьки бойків були трагічно переселені на Херсонщину, але сьогодні ми бачимо, що Зміївка є квітучим селом, і звичайно ці люди доклали багато зусиль, щоб Зміївка процвітала. В Україні багато таких сіл, і люди з різних куточків України приносять щось таке гарне, така мозаїка, яка складає повноцінну палітру", - єпископ Херсонський і Таврійський ПЦУ Никодим.


Наталія Белей понад 70 років живе у Зміївці, вона пригадує історію своєї родини, на момент депортації жінці було 12 років. Говорить, що її родину переселяли тричі.

"1951 року ми не встигли навіть оговтатися, коли прийшло переселення далі. Нас було семеро дітей, і сказали всім треба йти у колгосп. Батьки йшли в колгосп, тому що вони боялися. Вони не були колгоспниками. Батько боявся, що нас семеро і ми помремо з голоду. Ми живемо всі разом, шведи, німці. Разом ходили до школи. У нас немає такого, щоб ми різницю робили. Одразу, як ми приїхали, трохи нам погано було, ми ніби не самі поїхали, а нас вигнали. Це виходило ніби ми проти батьківщини були. І казали – це прислали бендерів якихось. Вони - зрадники. А це неправдою було", - говорить Наталія Белей.

Станіслав Смільницький живе у Зміївці, його предки з боку обох батьків – переселенці-бойки. Чоловік говорить, що у селі зберігають культуру і традиції бойків – у побуті, мові та святах.

"Найбільші традиції, які збережені – це коли приходять Різдвяні свята, це саме оці колядки, Вертепи, раніше було три вертепи в селі, зараз менше – але все одно вони зберігаються. Було б бажання – людей можна зібрати і все відновити", - каже Станіслав Смільницький.

На фестивалі можна було скуштувати традиційну бойківську кухню, також були представлені предмети побуту та відкрилася виставка робіт народних майстрів. Наприкінці фестивалю запалили ватру. Староста Зміївки Микола Куривчак говорить, що перший фестиваль був 2004 року. Надалі його проводитимуть кожні 5 років.

"Ватра у бойків - це вогнище, це був символ життя. Продовження роду, традицій, звичаїв, і сьогодні ми його переносимо на Херсонщину, тому що 7 сіл, які переселені примусово на Херсонщину, вони сьогодні мають гуртуватися докупи і цей фестиваль має набути великого розмаху", - розповів Микола Куривчак.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон