На Херсонщині "Наш Край" попередив демонтаж меліоративної системи

Херсонщина, Наш край, зрошення
В Каланчацькому районі Херсонщини депутати від ПП «Наш Край» попередили демонтаж бетонних плит Новокиївської меліоративної системи, надавши розголосу незаконному рішенню виконавчого комітету Каланчацької селищної ради, яке було прийнято 15 вересня поточного року.

Йшлося про те, аби розкурочити 1829 плит розміром 1 на 6 метрів і 703 плит 1,5 на 6 метрів, що у перерахунку складає близько 4 кілометрів зрошення, - розповів депутат Каланчацької селищної ради від партії «Наш край» Андрій Лабушний.

В умовах ризикованого землеробства півдня України, демонтаж системи зрошення є злочинним рішенням - Херсонщина постійно відвойовує у природи право вирощувати гарні врожаї, які частіше без поливу неможливі.

Та й вся аграрна політика сьогодні направлена на відновлення зрошення та пошук варіантів залучення в цю сферу інвесторів. Довгі місяці херсонські аграрії, в тому числі представники фракцї «Наш край» в Херсонській обласній раді - Віталій Булюк – президент ГС «Асоціація «Український рис», СТОВ «АГРОФІРМА-БУЛЮК»; Сергій Рибалко, президент Української асоціації виробників картоплі, ФГ «АДЕЛАЇДА», доносили до парламентарів важливість прийняття законопроєкту «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» і досягли мети – закон прийнято.

- В той час на місцевому рівні, в Каланчаку, кілометри відкритої зрошувальної системи одним розчерком пера вирішили відправити в утиль. Без перспектив мати воду залишаться місцеві пайщики землі, – зазначив депутат Херсонської обласної ради фракції «Наш край» Олександр Синенко.

Після розголосу "Нашим краєм" ситуації навколо Новокиївської зрошувальної системи, представники місцевої влади почали писати в Фб-постах, що плити не рроподуть, а будуть використані в місцевому парку, як доріжки. Фахівці їм перечать, що після процесу демонтажу, мало які будуть придатними для цих цілей, бо застарі для транспортування. Не дарма в рішенні ради, окремим пунктом йдеться про складання дефектних актів під час виконання таких робіт.

У свій час певне майно зрошувальних систем, аби воно не було монополізоване, передали місцевим громадам у комунальну власність на зберігання, аби потім його розконсервувати. А перед цим громади мали передати право власності орендарям чи орендодавцям землі. Каланчацька громада вибрала найлегший шлях демонтажу.

Вже на 12 жовтня заплановано позачергову сесію Каланчацької селищної ради, де «Наш край» поставить питання про незаконність рішення виконавчого комітету, а також привертає увагу правоохоронних органів до ситуації навколо Новокиївської меліоративної системи.

ХОО НАШ КРАЙ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон