На Херсонщині з гарбуза виготовляють губки ручної роботи

херсон, люфа, рослини
Екзотичних «родичів гарбуза», або люфу вирощують переважно не для вживання людьми або тваринами. З овоча роблять натуральні губки.

Як повідомляє SEEDS, все почалося з декількох насінин і переросло в крафтовий бізнес - сімейну ферму Family Loofa в с. Каїри, що на Херсонщині. Її організував Володимир Жданов.


Люфу ще називають рослинною губкою, або губковим гарбузом. Це однолітня трав’яниста рослина з продовгуватими плодами (довжиною 60 сантиметрів та більше). Ззовні схожа на великий кабачок. З люфи виготовляють олію, її використовують у фармацевтичній галузі, в Азії та Африці свіжі плоди вживають у їжу. Волокна висушеної люфи вбирають вологу, саме тому з рослини виготовляють губки.

Як розповів Володимир Жданов, "вперше ми висадили люфу на великій площі в 2018 р. Побачив рослину в будинку у друзів і зацікавився, попросив у них жменю насіння.

Тоді посіяли її між рядами винограду, адже люфа плететься і їй потрібна опора. Коли дозрів перший урожай, роздав губки друзям і родичам, щоб випробувати продукт, подивитися, чи цікавий він споживачеві.

Мочалки на продаж почали виготовляти в 2019 р. Для мене люфа - своєрідний символ чистоти, натуральності, адже рослина дозволяє замінити синтетичні мочалки натуральними, такими, які не завдають шкоди навколишньому середовищу.

Зараз вирощуємо 0,3 га. Яка кількість урожаю, не можу точно сказати, адже ми не використовуємо для виробництва мочалок пошкоджені плоди - люфа повинна бути цілою. В середньому 1 рослина дає 4-5 якісних плодів. Продаємо і насіння - від 300 штук. Цього вистачить, щоб посіяти люфу на 1 сотці.Ціни на натуральні губки з люфи коливаються від 25 грн. до близько 100 грн. Упаковка насіння (300 шт) коштує 360 грн.

Всі процеси - це ручна праця, тому виробництво вимагає досить багато часу. Це і підготовка, і збір врожаю (коли люфа вже висушена), чистка, надання товарного вигляду.

Якщо говорити про догляд, то люфа любить тепло і вологу, тому варто обладнати полив. Можна висівати насіння відразу в грунт. Це роблять в середині травня. Але так вона довго сходить, тому краще спочатку посіяти розсаду, а потім висаджувати люфу на поле.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон