На Херсонщині продовжують оптимізувати заклади профтехосвіти

Херсонщина , осіта, ПТУ
На Херсонщині планують оптимізувати ще три заклади профтехосвіти. Про це йдеться в пропозиціях щодо оптимізації освітньої мережі, наданих управлінням освіти і науки Херсонської облдержадміністрації.

Мова йде про розташований у Червоному Маяку Бериславський професійний аграрний ліцей, Білозерське ПТУ №6 та Херсонський професійний ліцей харчової промисловості. Всі їх пропонують оптимізувати протягом найближчих років.

Причиною цього названа неефективна мережа закладів професійної освіти, застаріла матеріально-технічна база, дублювання професій, скорочення контингенту, брак висококваліфікованих педагогів, брак фінансування і низькі показники працевлаштування випускників (від 20 до 70%).

Зокрема, наповнюваність Бериславського ліцею складає 30%: при потужності в 720 навчальних місць на початку 2021 року тут навчалось лише 189 учнів. Зараз вартість навчання одного учня становить у ліцеї 49 тис. грн/рік, тоді як у Новокаховському ПТУ №14 — майже 33,5 тис. грн. Бериславський ліцей пропонують приєднати до ПТУ №26 села Гаврилівка у 2022 році, а частину учнів перевести для завершення навчання до Архангельського професійного аграрного ліцею.

Херсонський професійний ліцей харчової промисловості пропонують приєднати до Херсонського вищого професійного комерційного училища, а частину учнів перевести до херсонського Вищого професійного училища №2. Білозерське ПТУ №6 планують приєднати до Олешківського професійного ліцею, а частину учнів перевести до Херсонського професійного суднобудівного ліцею та херсонського ВПУ №2.

Нагадаємо, що в 2021 році вже оптимізували Каховський професійний ліцей сфери послуг, приєднавши його до Новокаховського вищого професійного училища. А раніше ліквідували училище №23 у Новоолексіївці Генічеського району шляхом приєднання до розташованого в Зеленому Поді Каховського професійного аграрного ліцею. Останній теж збирались ліквідувати, але згодом від таких намірів відмовились.

Олег БАТУРІН

Фото Суспільний.Херсон
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон