У Херсонському відділенні Асоціації міст України пройшла сесія з планування розвитку громад

херсон, сесія, департамент
У Херсонському регіональному відділенні Асоціації міст України відбулася практична сесія із застосування законодавства на тему: «Планування розвитку громад, складання містобудівної документації, спрощення зміни цільового призначення. Схема просторового планування території громади як інструмент комплексного управління у використанні земель, зонування території» у рамках спільного проєкту #АМУ та #ДЕСПРО. Інформує Децентралізаційний марафон.

У практикумі брали участь представники департаменту містобудування облдержадміністрації, землевпорядних організацій, голови територіальних громад та їх заступники, керівники та спеціалісти структурних підрозділів, відповідальні за містобудівну діяльність у громадах, землевпорядники.

З вітальним словом до учасників звернулася виконавчий директор Херсонського РВ АМУ Лариса Оленковська, яка акцентувала увагу на тому, що комплексне планування просторового розвитку для громад, містобудівний та земельний його аспекти є непростими і доволі актуальними - спеціалісти громад доволі часто звертаються із відповідними запитаннями, на які важливо своєчасно та якнайповніше отримати фахову відповідь.

Модератором заходу виступив Олександр Зінов.

Про комплексні плани просторового розвитку громад, їх містобудівний та земельний аспекти розповів начальник управління містобудування та архітектури Херсонської облдержадміністрації, головний архітектор області Григорій Ходін. Він ознайомив з основними характеристиками комплексних планів, схемами планування розвитку громад.

Особливе зацікавлення викликали оновлення в земельному законодавстві в зв’язку з прийняттям Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель». Детально розглядали аспекти спрощення змін цільового призначення земель, зокрема, процедури підготовки документів.

Вивчали зразки технічних завдань на розробку комплексного плану просторового розвитку, містобудівні та землевпорядні аспекти, а також джерела фінансування розроблення комплексних планів просторового розвитку територій громад.

Експерт звернув увагу, що йдеться про систематизацію величезного пласту інформації, про її актуалізацію, обробку даних, оцифрування з паперових носіїв, прив’язку до кадастрів, доступ до баз, доступність до ознайомлення, а значить – функціональність та прозорість для громади, інвесторів. Григорій Ходін шляхом презентації ознайомив з ключовими процедурами підготовки та розробки комплексного плану як серйозної інформаційної бази, з якою можна ефективно працювати, землевпорядної документації та оновленням у законодавстві.

Застеріг, що оновлення деякої документації повинно спиратися на перспективу – зокрема, врахування цільового призначення земель, транспортних коридорів, бачення особливостей розвитку конкретних територій, наявність зваженої концепції цього розвитку, економічного підґрунтя, рекреаційного потенціалу, джерел альтернативної енергії тощо. Все це функціонально має враховуватися завчасно, бо подальше внесення змін до комплексного плану муситиме супроводжуватися відповідними експертизами, а отже втратою часу, ресурсів та можливостей.


© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон