На Херсонщині стався спалах розмноження американського білого метелика

метелики, гусінь, дерева
Листяні дерева на Херсонщині заполонила волохата гусінь – наслідок розмноження американського білого метелика.

Втім, від нього потерпає не тільки рослинність, а й люди, оскільки осоружна гусінь лізе в хати й господарські будівлі. Особливо від цього потерпають відпочивальники у старих дерев’яних будиночках без протимоскітних сіток на вікнах та дверях: прониклі туди через шпарини листоїди безцеремонно лазять по стінах, шафах із харчами, і навіть по ліжках повзають.

І все через те, що власники зелених насаджень вчасно їх не обробили інсектицидами від ненажерливого шкідника, що залишає по собі голі дерева, обтягнуті павутинням коконів.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області вже провели моніторинг стану насаджень площею 3,6 тисячі гектарів на території області. З них на 2,3 тисячі гектарів (також і в самому Херсоні) виявили осередки розмноження гусені американського білого метелика, й оголосили карантин. Гусінь тепер треба терміново збирати, обрізаючи вражені гілки, та спалюючи їх. Інакше дерева просто загинуть, і це матиме спустошливий ефект.

Адже американський білий метелик паразитує на трьох сотнях плодових та декоративних порід, особливо полюбляючи шовковицю. Пересувається він на значні відстані, тож незабаром вогнища розмноження шкідника можуть виявити у сусідніх регіонах.


Фото Леоніда Каліниченко

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон