Аграрії Херсонщини не поспішають відшкодувати втрати від негоди

Херсонщина, втрати, аграрії
За різними оцінками, через тривалі літні грози з буревіями та шквалами, аграрії Херсонщини втратили від десятої частини до третини врожаю ранніх зернових.

Тепер у них з’явився шанс бодай частково відшкодувати свої втрати. Адже Кабінет міністрів України ще 11 серпня 2021 року прийняв Постанову № 885, якою визначив порядок використання коштів державного бюджету для компенсації втрат від пошкодження посівів сільськогосподарських культур внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Згідно документу, хлібороби можуть розраховувати на відшкодування до 4,7 тисяч гривень з гектару, проте не більше, ніж 50 гектарів повністю втрачених або загиблих посівів для одного отримувача (загалом уряд асигнує 204 мільйони гривень).

Але з цього часу минуло вже кілька тижнів, а місцеві фермери та директори агрофірм не поспішають звертатися по запропоновану допомогу. І через це можуть згаяти час, необхідний для оформлення пакету документів, та отримання грошей.

Про це, зокрема, нагадав керівник обласного Гідрометцентру Юрій Кіріяк: «На першому етапі, рішення про надання грошового відшкодування з державного бюджету має ухвалити обласна комісія. Вона розглядатиме пакет документів, до якого обов’язково входить довідка Гідрометцентру про надзвичайну ситуацію.

Але станом на сьогодні, 27 серпня, по таку довідку звернулися тільки сімнадцять сільськогосподарських товаровиробників, хоча за неофіційними даними, таких більше сотні, — наголошує Юрій Кіріяк.

— Прошу аграріїв не відтягувати звернення до Гідрометцентру, оскільки до обласної комісії документи про відшкодування втрат мають надійти до 15 жовтня, а остаточне рішення про розподіл компенсації комісія МінАПК України планує ухвалити не пізніше 15 листопада.

Крім того, після завершення збирання врожаю реальні масштаби завданої негодою шкоди неможливо буде точно визначити з суто технічної точки зору. Отож аграріям варто поквапитися, аби отримати кошти, такі необхідні для фінансування осінніх польових робіт та на інші потреби господарств».

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон