На Херсонщині волонтер з Німеччини організував канікули для дітей на морі

Херсонщина, волонтер, канікули
Бруно Сіпос живе у Німеччині. Відколи вийшов на пенсію, став опікуватися дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах. Цього літа чоловік вперше приїхав до України, щоб влаштувати канікули тридцятьом херсонським дітям - сиротам та з малозабезпечених сімей.

Сьогодні херсонські підопічні Бруно відпочивають у Залізному Порту. Для декого з них – це перша поїздка на море. У когось немає батьків, в інших - немає можливості організувати літні канікули, розказали самі діти. Кореспонденти Суспільного зустрілися з волонтером біля автобуса, коли він чекав на дітей перед від’їздом на море.

У Німеччині також є бідність, говорить Бруно, та в Україні сьогодні ситуація набагато складніша, діти завжди переживають, якщо батьки розлучаються та не мають роботи.

"Колись я жив в Угорщині. У мене був друг, який опинився у складній ситуації. Я почав допомагати його родині, купував для них їжу. І так поступово крок за кроком я прийшов до ідеї допомагати дітям. Зараз мені вже не потрібно працювати. І кілька років тому я зрозумів, що треба дійсно зробити щось важливе, те, що матиме зміст", – розказує Бруно Сіпос.

Діти відпочиватимуть на морі 5 днів, разом з ними їдуть волонтери з України, які долучилися до проєкту. Валентина колись жила у Горлівці на Донеччині. Говорить, що дітям організували культурну програму, також для них влаштують читання.

"Я з 2014-го року є внутрішньо переміщеною особою. Ця тема для мене дуже близька і я розумію, як людям буває важко. Тому, коли я змогла сама підняти себе, то я тепер допомагаю іншим людям знайти себе та жити яскравим життям", – говорить волонтерка Валентина.

Фантастична тварина Блау – символ і візитівка благодійного фонду, заснованого Бруно. Кожна дитина бачить у ній щось своє, це може бути собака чи мишеня. Та найголовніше – це друг, з яким дитина може поділитися своїми проблемами, продовжує чоловік.

"Коли моя донька була маленькою, вона не хотіла вчити математику. І ми разом вигадали мишу, яка вміла говорити. Зазвичай, мишей та щурів усі бояться, але ця добра. Вона кольорова, може бути синя, жовта, червона. Іноді вона лінується. Вона оживає завдяки нашій фантазії. Коли замість вчитися, донька просилася гуляти, я казав, що треба запитати у миші. Це їй дуже подобалося. Мій друг, який займається графікою, побачив, що моя донька захоплена цією мишкою, і він її намалював. І так з’явилася Блау, яка допомагає дітям", – каже Бруно Сіпос.

Святослав із Зеленівки. Говорить, давно чекав на поїздку, бо дуже хоче навчитися добре плавати.

13-річна Дар’я говорить, що рада поспілкуватися із волонтером і чогось навчитись.

"Я напевно, як стану доросліше, теж буду допомагати таким дітям, тому що мені всіх їх дуже шкода", – розказує дівчина.


Херсонець Юрій Бабенко, також їде на море. Хлопець розказує, що проживає у місті з сестрою і мамою. А сьогодні їде на море як помічник.

"Я буду допомагати – дивитися за дітьми, яким ще немає 9 років. Ми приготували для них програму. Думаю, їм сподобається", – каже Юрій Бабенко.

За словами Бруно, він і далі допомагатиме українським дітям.

"Насправді у світі є багато ресурсів, стільки ж, як бруду на вулиці. Але вони несправедливо розподілені між людьми та йдуть у малі руки. Як казав Альберт Ейнштейн, всесвіт нескінченний і людська дурість теж. Я не можу напевно сказати про цілий всесвіт, але вірю - ми маємо робити те, що від нас залежить, поки живемо на землі", – розповідає волонтер з Німеччини Бруно Сіпос.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон