Як у Херсоні виховують службових собак

Херсон, собаки, День незалежності
Службовий собака на прізвисько Лукас із херсонської військової частини 3056 Національної гвардії України братиме участь у військовому параді до Дня незалежності у столиці. Пес вже місяць проходить навчання у Києві.

У військовій частині 2 бельгійські вівчарки або малінуа і 11 німецьких. Бельгійській вівчарці Джессі - 3 роки. Нещодавно разом зі своїм господарем Віталієм Матяшем повернулась із Миколаєва, де посіла 3 місце у загальному курсі дресирування. Тренувати собаку почав з 6 місяців, розповідає кінолог. Коли обираєш собаку для служби, потрібно перевірити її нервову систему.

Для того, щоб обрати відповідне цуценя, потрібно хлопати в долоні, кинути ключі, пошуміти. Ті, які одразу тікають, не підходять, тому що у них слабка нервова система, говорить Віталій Матяш. "Джессі була найспокійніша серед своїх братів та сестер. У неї була навпаки зацікавленість. Я розкладав шматочки м’яса. Вона почула запах їжі та почала шукати м'ясо", - каже кінолог.

Джессі любить дітей і без команди не проявляє агресії під час патрулювання. Коли температура повітря сягає вище 28 градусів, використовувати собак на службі заборонено. "З породою малінуа важче працювати. У них більш м’яка нервова система. У них все має бути через любов. Зате, в роботі, на мою думку, більш активні та красивіші. Коли я прихожу, Джесі скаче, танцює біля мене, поки не вигуляється. Вона гіперактивна", - розповів кінолог військової частини 3056 Національної гвардії України Віталій Матяш.

Пресофіцерка військової частини 3056 Національної гвардії України Аліна Кобець говорить, що у Питомнику ГУ Національної поліції також проживають військові собаки. "Тут щочетверга проходять тренування кінологів. У вільний час наші кінологи приходять зі своїми собаками, тут займаються", - каже пресофіцерка Аліна.

Особистій вівчарці Андрія Богомолова Джайні півтора роки. Собака на службу не виходить, поки проходить навчання. У майбутньому залучатиметься до пошуку зброї. Утримувати такого собаку непросто і недешево, говорить кінолог. "Вона дуже любить сосиски, м'ясо, сир. Собаки взагалі дуже люблять сир. Цими смаколиками заохочуємо під час тренування і служби", - розповів Андрій Богомолов.

Пес на прізвисько Зевс потрапив до нацгвардії у зоні ООС, розказує пресофіцерка частини Аліна Кобець. Собаці десь 2 роки. Вона прибігла до табору, коли у солдатів була ранкова руханка. Хлопці займалися бігом та побачили Зевса. Пес пристав до чоловіків та пішов разом з ними на позиції, де і залишився. Він був дуже голодний, тому його одразу ж нагодували.

Кінолог військової частини 3056 Національної гвардії України Богдан Агєєв працює близько 4 місяців. "Зевс доволі слухняний, але дуже жвавий. Щоб знайти спільну мову із собакою, для початку її треба чимось погодувати. Неспішно підходите і даєте їй корм", - каже кінолог Богдан Агєєв.

Барону 8 років і все життя пес прослужив у Нацгвардії України. Пів року з ним працює солдат кінологічної служби військової частини 3056 Національної гвардії України Анатолій Зелінченко. Солдат розказує, що собака чудова, має спокійний характер, на службі добре виконує команди, але не любить тільки котів.


Строк служби собак у середньому 8 років. Барону скоро на пенсію. Анатолій Зелінченко говорить, зазвичай тварину забирає до себе або кінолог, який працював із нею, або хтось із військовослужбовців.

За матеріалами Суспільне. Херсон
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон