Пільги для перевезення у громадському транспорті Херсона не скасовували

пільги, міськрада, транспорт
Пільги для перевезення у громадському транспорті Херсона не скасовували: у міськраді пояснюють підвищення вартості проїзду.

Херсонці поважного віку стурбовані підвищенням тарифів на міські пасажирські перевезення. Сьогодні вони прийшли під будівлю міськради з вимогою знизити вартість проїзду у громадському транспорті. Актив мітингувальників запросили до діалогу. З містянами спілкувалися керуючий справами міськвиконкому Максим Кондратенко, заступник міського голови Олександр Лук’яненко, начальниця управління транспортної, дорожньої інфраструктури та зв’язку Марина Віркун.

Насамперед начальниця управління транспортної, дорожньої інфраструктури та зв’язку запевнила присутніх, що люди поважного віку, які користувалися пільгами, так користуватимуться ними й надалі:

«Пільги для перевезення у громадському транспорті ніхто не скасовував. Ви як їздили у тролейбусі безплатно, так і продовжуєте їздити. Інша справа – обмеження, які стосуються кількості перевезення пасажирів під час карантину – він ще діє», – зауважила Марина Віркун.

Стосовно тарифів зазначила, що 5 серпня на сайті міської ради був опублікований проєкт підняття вартості проїзду у громадському транспорті. Згідно з постановою чинного законодавства перевізники зробили свої розрахунки та надали їх кожному члену виконкому для ознайомлення. Відповідно до них і сформувалося підвищення вартості проїзду для 20% автобусів. Тобто, вартість проїзду 8 грн стосується лише 20% від усіх «маршруток», це автобуси середньої та великої місткості. Інші автобуси перевозитимуть пасажирів за 6 грн.

На запитання присутніх стосовно безплатних перевезень у комунальному транспорті в інших містах України, заступник міського голови Олександр Лук’яненко сказав, що порівнювати міста не можна, адже у кожного міста свій бюджет, відповідно до якого і відбувається ціноутворення. Окрім того, зараз ми знаходимося у процесі вирішення декількох однаково важливих задач:

«Ми розуміємо, що самі незахищені верстви населення – це пенсіонери. Тарифи на комунальні послуги, ціни на ліки, проїзд у громадському транспорті – це основні соціальні питання. Ми хочемо, щоб у нашій громаді було комфортно усім, тому поступово вирішуємо декілька важливих задач. Громадський транспорт одна з них. У першу чергу це створення комунального автопарку, щоб влада і громада могли повністю контролювати міські пасажирські перевезення», – сказав Олександр Лук’яненко.

Марина Віркун пояснила, що містом у середньому курсує 40 тролейбусів і 270 «маршруток», з яких комунальними є 48. Цього дуже мало для забезпечення потреб мешканців громади.

“Коли ми збільшимо комунальний автопарк, будем переглядати тарифи, щоб вартість проїзду у громадському транспорті була однаковою», – зазначила Марина Віркун.

Керуючий справами міськвиконкому Максим Кондратенко нагадав про плани міського голови стосовно розвитку міських комунальних перевезень:

«Нещодавно місто придбало 30 нових автобусів марки АТАМАН, які поповнили комунальний автопарк. Зараз ведуться перемовини про придбання ще 30 автобусів і 50 тролейбусів, адже за планами міського голови, Херсон повинен йти шляхом розвитку комунального транспорту».

На зауваження присутніх стосовно відповідальності за незадовільний стан маршрутного транспорту, начальниця управління відповіла, що вся робота з перевізниками контролюється:

«Відповідно до чинного законодавства відповідальність за пасажирські перевезення несе перевізник. Але ми не залишаємо це питання осторонь. Є графік перевірок, відповідно до якого здійснюємо рейди на маршрути. О 3-4 ранку виїжджаємо на бази, спостерігаємо, як водіїв і транспорт перевіряють механіки та медики. Слідкуємо за виконанням схеми та розкладу маршруту. Якщо є порушення – виставляємо претензії перевізнику. Якщо ви бачите порушення – я завжди готова до спілкування і реагування на заяви», – запевнила містян Марина Віркун.
Наприкінці зустрічі заступник міського голови Олександр Лук’яненко запросив містян до співпраці:

«Попереду відбудуться громадські слухання, розгляд обгрунтованості тарифів, тож запрошуємо усіх громадян для участі у цій роботі».

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон