Херсонщина втрачає найдорожчий свій капітал

Херсонщина, молодь, Співаковський
Ситуація на Херсонщині набуває катастрофічних темпів і може призвести до того, що область втратить свій статус!

Якщо молодь голосує ногами, то через декілька років тут не буде кому працювати, жити, розвивати, - б’є на сполох голова комісії Херсонської обласної ради з питань розвитку людського капіталу, ректор ХДУ Олександр Співаковський:

- Лише спільними зусиллями ми можемо запобігти перетворенню області на територію. Такий лейтмотив мого сьогоднішнього виступу на засіданні сесії Херсонської обласної ради.

Враховуючи те, що третина присутніх у залі пов’язані із сільськогосподарським виробництвом, дозволив собі прості аналогії. Наші аграрії зібрали цього року рекордний врожай – З,1 мільйони тонн зернових! Це велике досягнення. Натомість є й антирекорд, який ми поставили цього літа. Мовою аграріїв ми втрачаємо золоте зерно області – молодь! Такі, на жаль, результати вступної кампанії.

З відкритих джерел ми знаємо, що у середньому прибуток з одного гектара зернових близько тисячі доларів. А якщо на такому ж гектарі розмістити високоінтелектуальне інноваційне виробництво чи підприємство, то воно може дати прибуток у 20 мільйонів доларів.

І це не балачки. Одна з таких інноваційних ІТ-кампаній розташована всього у кілометрі від будівлі обласної ради й успішно працює багато років. Якби ми всі разом змогли віднайти такий баланс, щоб прославляти Херсонщину високими врожаями та одночасно створювати умови для розвитку інноваційних підприємств, то мова б не йшла про те, де взяти кошти на утримання шкіл, закладів культури, інфраструктури. Молодь мала би роботу, кращі не їхали б від нас, бо мали можливість реалізуватися вдома.

Навів лише декілька офіційних цифр. Від абітурієнтів всі заклади вищої освіти Херсонщини отримали лише 8,5 тисяч заяв на вступ. У той же час до київських університетів - 380 тисяч заяв. Це співвідношення 1 до 45! Але ж в столиці не живе 45 мільйонів людей! Це означає, що вподобання наших випускників, наших з вами дітей наступне: вони не хочуть тут жити. Регіональні університети втрачають контингент – це загальнодержавний тренд, але на Херсонщині ситуація кричуща. У сусідньому Миколаєві нема таких втрат.

Можливо, це пов’язано з тим, що в області випускників стало менше? Зовсім ні. Навіть навпаки. У 2020 році складали ЗНО в 11-му класі 4839 випускників, у 2021 році – 5108. У цьому році тільки по нашому університету ми втратили близько 10% по бакалавратурі, близько 30% - по магістратурі. У колег аналогічна ситуація, бо живемо в одній соціально-економічній екосистемі. Це означає, що у нас скорочується кількість людей, які будуть мати освіту і які можуть працювати в інноваційній сфері, які будуть вчити, лікувати, проєктувати, тобто створювати майбутнє.

Ще факт. За результатами вступної кампанії трохи більше 2000 дітей вступили до херсонських університетів. На мільйонну область - це 0,2%. Це вкрай недостатньо для того, щоб область могла відновлювати себе з точки зору розвитку людського капіталу. За 10-15 років ми неминуче стикнемося з тим, що Херсонщина вже не матиме права бути областю. Особисто мені такий сценарій не до вподоби. Чи є запобіжники? Звичайно! Наша комісія працює над їх розробкою, є конкретний інструментарій.

Тож напередодні визначної дати – 30-ряччя Незалежності України - закликав колег об’єднатися навколо збереження золотого зерна Херсонщини – нашої молоді, нашого людського капіталу, - наголосив Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон