Знайдені на Херсонщині археологічні артефакти передали музею

Херсонщина, артефакти, музей
До Херсонського обласного краєзнавчого музею передали артефакти, знайдені минулого року під час археологічних розкопок кам’яної вежі Тягин.

Монети, фрагменти посуду, пряжки, кулі мушкетні, цвяхи 14-15 ст. Ці артефакти були знайдені минулого літа під час розкопок у селі Тягинка на Херсонщині, - розказує начальниця Південної Середньовічної експедиції Світлана Біляєва.

Всього до музею, продовжує професорка, передали 60 знахідок. Найбільш цінна - срібна польська монета, яка добре збереглася: "Знахідка вже друга за сезон – це монета польська Владислава Варненчика з Кракова 1434- 1444. Це - дужа рання знахідка і важлива для Херсонщини, яка свідчить про європейські торговельні звʼязки великого князівства Литовського і Руського", - розказує Світлана Біляєва.

Під час розкопок кам’яної вежі й були знайдені ці речі. Сама ж фортеця Тягин - сама рання кам’яна споруда на півдні України, говорить археологиня: "Такою родзинкою у розкопках минулого року було те, що це були розкопки вежі. Це - багатоярусна вежа. Там були залишки підлоги дерев’яної. Там ми знайшли залишки бомбарди. Це - перша бомбарда на Херсонщині саме цього періоду початку 15 ст.".

За словами Світлани Біляєвої вежа була камʼяна, протинькована, зверху покрита побілкою. Також там була ставка седжульської культури, яка належить до східних культур.

За списком знахідки приймає наукова співробітниця музею Валентина Ганощенко. Говорить, деякі артефакти з цієї колекції згодом зможуть побачити усі охочі: "Зараз ми будемо працювати над фондовою роботою, а далі зможемо доповнити експозицію нашого музею. У нас уже експонується з цих розкопок декілька предметів, фрагментів, які у нашому музеї", - каже співробітниця музею.


Світляна Біляєва говорить, що розкопки камʼяної вежі продовжать цього літа.

За матеріалами Суспільне. Херсон
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон