У Херсоні відкрилась виставка креативних картин

Херсон, виставка, В’ячеслав Сватка
У Херсонській обласній книгозбірні Олеся Гончара презентували виставку творчих робіт скадовчанина В’ячеслава Сватка "Мовчазна розмова". Діє вона у рамках інклюзивної програми "Тиждень креативної терапії".

На стінах книгозбірні – малюнки. Це 50 робіт, виконаних у різних арт-терапевтичних техніках. Їх автор - скадовчанин В’ячеслав Сватко. Хлопець хворіє на ДЦП. Цьогоріч він став учасником інклюзивної програми "Тиждень креативної терапії", яка реалізовується у бібліотеці.

"Ми вирішили, оскільки учасники програми є жителями нашого міста, то було б добре доповнити прикладами, яка арт-терапія буває у районах. Сьогодні ми отримали 50 робіт В’ячеслава. Виконані вони у різних техніках. Це - і малювання, і аплікація, і акварель, гуаш. Ви можете побачити, наскільки яскраві, емоційні картини. Можна побачити, що слід звертати увагу на яскраві фарби життя", - каже завідувачка відділу соціокультурної діяльності обласної бібліотеки ім. О. Гончара Оксана Шестакова.

Програму "Тиждень креативної терапії" започаткували 3 роки тому, розповідає Оксана Шестакова: "Ця програма полягає у тому, що родини, які виховують дітей з інвалідністю, а також інші родини можуть взяти участь у проєкті і спробувати на собі ефект від майстер – класів, в основі яких або арт-терапія або анімалотерапія, і цю назву об’єднує креативна терапія".

Про позитивний терапевтичний ефект від арт-терапії розповідає психологиня Ганна Колісниченко; "Робота за допомоги арт-матеріалів позитивно впливає на всіх людей. Особливо, якщо говоримо про дітей, яким важко висловити відчуття вербально, так як зазвичай ми спілкуємось. Але за допомоги підсвідомого, саме через роботу з фарбою, з глиною, з будь-яким природнім матеріалом ми підіймаємо всі ті пласти і допомагаємо відновлюватись. Арт-терапія нібито з різних шматочків складає великий пазл внутрішнього світу, допомагає себе зрозуміти. А коли ми розуміємо себе, ми можемо спілкувались і налагоджувати соціальні контакти", - каже Колісниченко.


Перший рік проєкту був експериментальним, продовжує Оксана Шестакова, але він продемонстрував головне - зацікавленість суспільства темою інклюзії: "У перший рік ми побачили, що тема актуальна, корисна, що не завжди люди знають, до кого звертатись. Були приємно вражені, коли почали збирати експертів, побачили, що на Херсонщині багато арт-терапевтів, психологів, які хочуть розвивати цей напрямок. Багато людей, які хочуть отримувати ці послуги, щоб покращити психоемоційний стан, а для когось це - своєрідна психотерапія", - говорить Оксана ШЕСТАКОВА.

За матеріалами Суспільне. Херсон
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон