Рятувальники закликають громадян не провокувати пожежі в природних екосистемах

рятувальники, пожежі, екосистеми
На Херсонщині надзвичайно спекотлива погода. Тому рятувальники застерігають: безвідповідальна поведінка, примножена на небезпечні для екосистем погодні умови, призводить до катастрофічних наслідків. Також сприятиме масовому відпочинку на природі, що в свою чергу підвищує ризик виникнення загорянь у лісах та на відкритих територіях.

Щодня вогнеборці мають справу із десятками, якщо не сотнями пожеж у природних екосистемах. В більшості випадків причиною масштабних загорянь стає елементарна людська недбалість, коли залишене без нагляду багаття або кинутий на узбіччя дороги недопалок становлять загрозу навколишньому середовищу. Складність у процесі ліквідації таких пожеж полягає у тому, що вогонь по сухій траві та хвойній підстилці під дією вітру, розповсюджується із неймовірною швидкістю. Окрім цього, зазвичай, поряд із осередком горіння відсутні джерела водопостачання.

Профілактична робота з населенням буде проводитися і надалі для того, щоб вберегти територію країни та життя наших співвітчизників від руйнівної вогняної стихії.

Шановні громадяни! Служба порятунку закликає громадян дотримуватися правил перебування у природних екосистемах:
  • не слід розводити відкритий вогонь біля лісової зони, в полях;
  • не залишати недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці;
  • категорично заборонено випалювати сміття та рослинні залишки;
  • розпалювати вогнища й застосовувати відкритий вогонь у лісі забороняється! За сухої погоди достатньо найменшої іскри, щоб спалахнуло велике полум'я, особливо у хвойному лісі.
Пам'ятайте, що пожежі в екосистемах можуть спричинити тяжкі наслідки, зокрема, неконтрольоване поширення вогню на житлові будинки та поруч розташовані споруди, знищення лісів, руйнування родючого шару ґрунту та загибель тварин.

Якщо ви помітили займання на відкритих територіях — сповістіть про це Службу порятунку за номером 101!

ГУ ДСНС України у Херсонській області
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон