Ректор Херсонського держуніверситету до абітурієнтів і за кордон поїде

ректор, ХДУ, кордон
Ректори Херсонського державного університету Олександр Співаковський (ліворуч) і Поморської академії Збігнев Осадовський під час зустрічі у ХДУ.

Залучити іноземних студентів в Україну допоможе досвід польського вишу.

В українських вишах нині прагнуть залучити для здобуття вищої освіти якомога більше іноземців. У Верховній Раді навіть зміни до законодавства готують, аби такі студенти в наших альма-матер могли навчатися іноземною мовою. Та змінити треба не тільки мову викладання, а й комплексний підхід до підготовки іноземців. Не студенти з-за кордону повинні шукати місце для здобуття вищої освіти, а очільникам вишу доцільно їхати до майбутніх абітурієнтів і презентувати їм усі переваги свого навчального закладу. Саме так і вчинив ректор Поморської академії в польському місті Слупську Збігнєв Осадовський.

Бажаний гість

За програмами подвійних дипломів Поморська академія ось уже вісім років приймає вчитися студентів Херсонського державного університету. Нині на різних курсах там «гризуть граніт науки» з півсотні молодих херсонців, а ще двадцятеро готуються до вступу. І чи не щороку пан Збігнев особисто приїжджає до ХДУ, жваво розповідає про академію та студентське життя у Польщі, докладно звітує про умови навчання й відпочинку молоді. Це дає результат, ще й який: саме завдяки співробітництву з ХДУ польські колеги досконало відпрацювали навички роботи з вихідцями з інших країн. І тепер кожен сьомий студент у Поморській академії — іноземець!

«Бар’єрів для спілкування в нас немає»

— На три тисячі студентів академії понад чотириста приїхали до нас з України та Білорусі, Казахстану й Туреччини, Чехії та Німеччини, навіть зі США. Їх приваблює насамперед можливість опанувати в нас ті спеціальності, які користуються попитом на світовому ринку праці, безплатно вивчити польську мову. Плюс величезна бібліотека, комфортабельні гуртожитки, плюс лише вісімнадцять кілометрів до Балтійського моря та перспектива ознайомитися з багатющими польськими традиціями, культурою та мистецтвом. Ну і, звичайно, практично відсутні бар’єри для спілкування — англійською володіють і викладачі, і студенти. Володіння нею відкриває шлях до участі в цікавих освітніх і наукових проектах, зокрема міжнародних, — ділиться подробицями із власкором «Голосу України» ректор Поморської академії Збігнев Осадовський.

Студенти ХДУ, котрі навчаються тут за програмою подвійних дипломів, оплачують 1200 євро за всі чотири роки навчання, але гуртожитки для них безплатні. Для тих херсонців, котрі приїжджають на стажування терміном один семестр, навчання безплатне. Але гуртожитки вони оплачують на загальних підставах.

Підхід потрібен комплексний

Співробітництво з Поморською академією Херсонський державний університет планує продовжувати й зміцнювати. Ректор ХДУ Олександр Співаковський зазначив принагідно: програма подвійних дипломів дозволяє студентам набути більше знань з обраного фаху, подивитися, як працюють та влаштовують життя й побут наші сусіди. І повернутися додому, нітрохи про це не пошкодувавши: адже випускникові із двома дипломами навіть у кризу значно легше відшукати високооплачувану роботу в Україні. Зі свого боку викладачі ХДУ, котрі регулярно виїжджають до польського вишу на стажування, тісно контактують із тамтешніми колегами, матимуть більше досвіду для налагоджування роботи з іноземними студентами в Херсоні.

«Досвід польських колег показує: організувати викладання в групах для іноземців англійською, німецькою чи французькою простіше, ніж створити їм належні умови для навчання, відпочинку, дозвілля відповідно до високих європейських стандартів. Дрібниць тут не буває, — розмірковує професор Олександр Співаковський.

- У державних вишах розвиток таких програм мала б стимулювати й держава, але цього важко добиватися. Пам’ятаю, будівництво при Херсонському державному університеті басейну олімпійського зразка далося ХДУ дуже нелегко — то був справжній виклик. Тому я білою заздрістю заздрю моєму колезі Збігневу Осадовському. Є чому: адже в розвиток Поморської академії влада Польщі не шкодує вкладати по двадцять-тридцять мільйонів злотих щороку. Порахуйте, скільки це на наші гроші, якщо обмінний курс гривні до злотого — більш як сім до одного».

Факт: З-поміж спеціальностей, які викладають у Поморській академії: самоврядування та економічне управління, захист кіберпростору, кібермедіа, кримінологія, інформаційна безпека, безпека місцевих громад, англійська, німецька, російська та польська філологія, екотехнології, логістичне управління, журналістика та нові медіа. Вартість проживання у кампусі: місце в кімнаті на трьох осіб — 70 євро на місяць; у кімнаті на двох осіб — 85 євро на місяць, у кімнаті на одного — 117 євро.


Фото прес-служби ХДУ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон