Генічеські депутати звернулись до керівництва держави

депутати, Генічеськ, звернення
На позачерговій сесії Генічеської міської ради депутати направили звернення щодо забезпечення належного фінансування закладів охорони здоров’я до Президента, Верховної Ради, прем’єр-міністра, Міністерства охорони здоров’я та Національної служби здоров’я України.

У документі, зокрема, йдеться: «Станом на 1 липня 2021 року у Генічеській центральній лікарні виникла кредиторська заборгованість по заробітній платі в розмірі 3 млн 350 тис. грн та не виплачено 300% медпрацівникам, які задіяні в боротьбі з COVID-19 за квітень-травень поточного року.

Станом на 19 липня медичні працівники Генічеської лікарні не отримали жодної копійки авансу, а виплата заробітної плати за липень практично неможлива через мізерну оплату наданих послуг цим медичним закладом. Медичні працівники обурені таким ставленням до себе з боку НСЗУ та готові до страйків, що неприпустимо в період пандемії».

Депутати вказали також на заборгованість по оплаті за постачання медичного кисню, яка утворилась через невиплату коштів НСЗУ за «ковідним пакетом». Не вистачає і 900 тисяч гривень для придбання медикаментів і продуктів харчування для хворих.

«Подальше недофінансування з боку НСЗУ ставить під загрозу можливість якісного надання медичних послуг, дискредитує запроваджену державою медичну реформу, а враховуючи, що Генічеська центральна лікарня є опорною, близько 110 тисяч мешканців територіальних громад Генічеського району взагалі можуть залишитися без фахового медичного обслуговування лікарями вторинної ланки», — написано у зверненні.

Наступного після сесії дня останню сентенцію підтвердила завідуюча педіатричного відділення Генічеської ЦЛ Наталя Кузьменко. Сталось це під час робочого візиту голови ОДА Сергія Козиря до приймального відділення лікарні (на фото), реконструйованого у рамках «Великого будівництва».

«Педіатричне відділення залишають медсестри, які можуть попасти голкою у дитячу вену, — розповіла завідувачка. — Особисто я такого не вмію, тому називаю їх ювелірами».

Дії НСЗУ лікарка охарактеризувала словами з народної казки: «Піди туди — не знаю куди, принеси те — не знаю що». «Їхні вимоги нам, котрі виросли на системі Семашка, незрозумілі», — сказала лікарка і додала, що у разі втрати медичних кадрів у Генічеську 200 кілометрів до Херсона здолає не кожен хворий.

Наталя Кузьменко попросила очільника Херсонщини допомогти знайти комунікацію з НСЗУ. Сергій Козир пообіцяв вивчити проблему.

Андрій БЕЙНИК
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон