На Херсонщині нашестя сарани не очікують

Херсонщина, сарани, Яновський
Заледве на Херсонщині припинилися щоденні зливи, як аграрії згадали про загрозу сарани. Адже у вологу погоду її розвиток стримується, а в спеку її «хмари» можуть стати на крило, й подолати великі відстані у пошуках поживи на полях, у садах та городніх плантаціях.

Утім, підстави для тривоги поки що відсутні – спалаху розмноження сарани, або італійського пруса, в степах Таврії наразі не сталося, констатують фахівці.

— Обстеження пустирищ, узбіч доріг, неугідь тощо, яке наші фахівці проводять регулярно, показує, що на таких ділянках кількість личинок саранових не перевищує 0,3-2 особини на квадратний метр. Така їх кількість посівам не загрожує – тим більше, що на посівах цих шкідників не виявляють, або виявляють в одиничних екземплярах. Обробка полів інсектицидами може знадобитися, якщо кількість саранових сягне 10-15 особин на квадратний метр, — зазначила начальник управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби Херсонщини Лариса Коломієць.

Якщо замість тривалих мусонів на півдні України встановиться така ж тривала сонячна погода, кількість сарани зростатиме, й вона може мігрувати. Відтак, стан її популяції треба залишати під контролем – і не тільки експертам з державних служб, а й самим сільськогосподарським виробникам. Аби за потреби оперативно відстежувати вогнища розмноження комах-ненажер, і без затримок їх «гасити». Бажано біопрепаратами, які діють на один конкретний вид шкідників, а не нищать весь тваринний світ навколо, як це сталося із сумнозвісною отрутою проти гризунів на основі вкрай токсичного бродіфакуму.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон