Думку аграріїв Херсонщини проігнорували у Верховній Раді

аграрії, зрошення, законопроект, ігнор
Аграрії глибоко розчаровані тим, що Верховна Рада України так і не змогла прийняти в першому читанні проєкт Закону про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель.

Всеукраїнська Аграрна Рада з цього приводу висловила свою позицію: «Фактично, ті сили, які продовжують грабувати країну, руйнувати систему зрошення України та блокувати її реформування, – вкотре перемогли. Саме завдяки цим силам на декілька місяців знову відтермінований старт модернізації та розвитку систем зрошення, що неможливо без залучення безпосередньо аграріїв та їх інвестицій. Зате корумповані чиновники і депутати зможуть продовжувати заробляти на блокуванні тендерних процедур і постачанні за завищеними цінами електроенергії, обладнання, ремонтних послуг для насосних станцій і зрошувальних систем.

Тим, хто сьогодні вкотре зірвав голосування, байдуже, що із 2 млн 300 га під зрошенням в 1990 році сьогодні залишилося лише 500 тис га, що до 2050 року половина території України опиниться в засушливій зоні. Їм байдуже, що протягом останніх 3 років неналежна експлуатація меліоративних систем завдала збитків державі на 32 млн грн. Вони не подумали і про економічний ріст країни. Адже завдяки зрошенню обсяги виробництва сільгосппродукції та ВВП збільшилися б на 8,8 млрд грн (дані Рахункової палати).

Голосування показало, що в Україні вкотре перемогла корупція. Але, маємо надію, що корупція більше не затьмарить голови тих політичних сил, які виступили проти. І вже восени законопроєкт 5202 буде проголосований у сесійній залі. Але, без тих правок, які дозволять в подальшому розкрадати країну, систему зрошення, чи привласнити її окремими фінансовими групами для того, щоб зробити аграріїв, які працюють на цій землі та власників паїв батраками".

Про те, що законопроєкт архіважливий для аграріїв Херсонщини наголосив і член правління ВАР, депутат Херсонської обласної ради Володимир Хвостов на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Наш депутатський корпус Херсонської обласної ради звернувся до Верховної Ради України з проханням підтримати законопроєкт «Про ОВК». Але не сталося, нас знову не почули та проігнорували. Цього разу не вистачило 30 голосів, минулого – 5. Проєкт закону повторно направлено на доопрацювання в аграрний комітет, процес реформування водної галузі відкладено на невизначений час», - йдеться у дописі.

Володимир Хвостов також повідомив, що на захист прав водокористувачів стали лише 196 народних обранців і подякував їм за чітку та незмінну позицію.

«Я наголошував не один раз, що цей законопроєкт потрібен всій Україні, адже саме він припинить різні спроби приватизувати і монополізувати зрошувальні системи. Саме головне: у законопроєкті чітко сказано, що будь-яка людина, землі якої знаходяться на території зрошення певної ОВК має право вступити в організацію і ніхто їй не може відмовити. Більше того, законом встановлено, що умови постачання води для всіх членів ОВК є однаковими», - написав політик та висловив сподівання, що все ж таки дискусія по цьому питанню матиме логічне завершення та аграріїв почують у стінах Верховної Ради!

Анна ДМИТРІЄВНА
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон