У херсонській бібліотеці відбувся вечір пам'яті Олеся Гончара

бібліотека, поети, Гончар
У відділі мистецтв зібралися письменники, поети, співаки, творча інтелігенція міста та області на вечір пам’яті «Собор душі Олеся Гончара», щоб віддати шану людині, яка оспівала Херсонщину в своїх безсмертних творах – «Таврія», «Перекоп», «Тронка», – яку знають в усіх куточках нашого краю, яку люблять та пам’ятають за її добрі справи.

Олесь Гончар був залюблений у «смагляву Таврію», її простори та її людей. Він, як Дніпро, як наш степ і Придніпров’я, – цілий материк у нашій літературі. Херсон для нього був рідним містом.

«Знову в ріднім степу. Об’їхав Європу, бачив небо Індії, озера Швеції. Ні, ніде нема такого неба, ніде не почуєш таких пахощів, як у нас в степу пахне святий хліб», – писав Гончар.

Своїми спогадами, цікавими моментами особистих зустрічей із Олесем Гончаром, віршами-присвятами ділилися з присутніми: поет, письменник, заслужений журналіст України Анатолій Марущак; голова Херсонської обласної організації національної спілки письменників України Василь Загороднюк; поет, заслужений працівник культури України Олег Олексюк; Олена Марущак, Валентина Розум та Любов Гаражій.

Окрасою заходу стали українські пісні у виконанні Народного вокального ансамблю «Береза» Обласного палацу культури під керівництвом Валентини Розум.

Перш ніж відійти за межу вічності, Олесь Гончар написав такі прощальні слова:

Умру на світанні.
В години робочі.
Залишу вам ранок
І чисту на травах росу.
Я й там вас любитиму,
З тої праночі
Якісь для вас тайни
Сюди принесу.
Ще квіттям зійду
Я в полях України,
Ще вам провіщатиму
Радості день,
Краю, коханий, люди кохані,
І звідти вам вимолю
Сонця й пісень.

Олесь Гончар любив життя, людей, Україну і свято вірив у її майбутнє. Завершальна пісня «Моя Україно» у виконанні Антоніни Потужньої приємно вразила присутніх своєю щирістю та професійним виконанням.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон