На Херсонщині можна потрапити до маленької Європи

Зміївка, бойки, шведи
Під’їжджаючи до села Зміївка, що в Бериславському районі, ви одразу помічаєте вказівник, на якому кількома мовами подорожуючих запрошують у село.

Насправді Зміївка колись носила назву Шлагендорф, а сусідня Михайлівка звалася Мюльхаузендорфом, Вербівка — Альт-Шведендорфом, Костирка — Клостердорфом, а першими їхніми поселенцями та засновниками були шведи з о. Даго. Було це далекого 1782 року. Відтоді багато води спливло, багато чого сталося, а цей народ, як і німці, поляки, інші народності, які мешкали тут, зазнали гонінь під час сталінських репресій, проте вони зберегли свою самоідентичність, свято зберігають свої традиції, мову тощо.

До речі, 2008 року, коли сюди з візитом прибув король Швеції, він був вражений, що в селі старенькі бабусі розмовляють старошведською мовою, і щиро зізнався, що навіть у його країні почути таку говірку не завжди щастить, а в Україні вона на диво збереглася. І це при тому, що в 1937—1938 роках шведів було піддано страшенним репресіям. Про ці лихі часи тут нагадує пам’ятний знак. Та попри все це в селі підтримують давні традиції. Допомагають в цьому й місцеві церковні громади.

Зокрема тут поруч мирно сусідують шведська та німецька кірхи XVIII століття, величаво красується на березі Дніпра Українська греко-католицька церква Різдва Пресвятої Богородиці, а посеред села височіє ювілейний Хресний знак, що його приурочили до 2000-річчя Різдва Христового. З Греко-католицькою церквою, щоправда, пов’язана дещо інша, вже новітня, історія. Її збудувала громада, яка оселилася тут набагато пізніше шведів. Сталося це під час примусового переселення українців із сіл Лодина, Береги Долішні, Нанова (нині Польща). Так, у далекому Херсонському краї опинилися бойки.

До речі, якщо проїхатися селом, то їхні оселі легко помітити за своєрідним колоритом. Якщо у шведів усе лаконічно просто, то хати бойків оздоблені якимось візерунками, на подвір’ї багато квітів. А ще, завітавши в село, можна послухати наспіви гурту троїстих музик «Бойківчани» та фольклорного колективу «Трекусін».

Не забувають у Зміївці і ще новішу історію, нещодавно в центрі виріс меморіал Борцям за волю України, є також пам’ятник воїнам Другої світової війни. Очолює село ентузіаст своєї справи, етнічний бойківчанин Микола Курівчак (на знімку). Він колишній учитель фізкультури, а ще — краєзнавець за покликанням, він багато подорожує, дізнається щось новеньке і намагається такі новації втілювати у себе в громаді.

А ще село Зміївка — це чудове місце для літнього відпочинку, адже розташоване воно на кручах правого берега Дніпра, тож тут можна купатися, рибалити і просто милуватися краєвидами. І зрештою переконатися, що Зміївку таки по праву називають маленькою Європою на півдні України.

Марина КРИВДА
Фото автора
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон