Село на Херсонщині перетворюється на сучасний курорт

Хорли, курорт, розвиток
На Херсонщині є де відпочити від міської метушні, побути наодинці з природою та поринути в історію. Туристи з усієї України для цього їдуть у Хорли Скадовського району.

Хорли – курортне село у Скадовському районі, розташоване на півострові Гіркий Кут, за 22 кілометри від Каланчака. Омивається Чорним морем. Заснувала село Софія Фальц-Фейн наприкінці 19 століття. І багатьох туристів приваблює саме історія цієї місцевості, розказує експерт з туризму Сергій Маслов.

"Цей сквер відомий серед відпочивальників і місцевих тим, що позаду мене скульптура купальниці. Таких в Україні дві: одна в Хорлах, інша в Асканії-Новій. Вони зберігають історію кохання синів Софії Богданівни Фальц-Фейн. Також є бюст Софії Фальц-Фейн, який був відкритий два роки тому на згадку про цю велику жінку, яка зробила багато дуже для Хорлів. Тут є пам’ятник, встановлений її сином", - розповів Сергій Маслов.

У Хорлах, розказує староста, є три цілющих джерела. Вода в них насичена іонами срібла. Одне з них - на березі моря. "Місцевість дуже хороша та приваблива, для дітей. Море корисне, мілке. Велика гарна історія по Фальц-Фейнах, є що показати. Є лікувальні джерела. Аналіз цієї води ми робили, як у Східниці на Івано-Франківщині, є прісні джерела, де дуже великий концентрат срібла", - каже староста села Хорли Ігор Бобер.

Вартість проживання у Хорлах в курортний сезон стартує від 80 гривень за добу з людини. Оксана Буганова – власниця готелю, говорить туристи їдуть не тільки з різних регіонів України, а й з-за кордону. Минулого року через карантинні обмеження відпочивальників поменшало, однак цьогоріч приїздити почали ще у травні.

"Готель у нас працює третій рік. Відвідувачі їдуть з усієї України, в нас і іноземці були. Сезон починається в нас в другій половині червня. А так хочу сказати, що за всі роки, вперше цьогоріч, що 1 травня в нас людей було дуже багато. В Києві саме зняли карантинні обмеження і вони поїхали всі відпочивати і відпочивали по 8-12 днів. Тож людей було дуже багато", - каже Оксана Буганова.

Переважно Хорли обирають відпочивальники із дітьми, пляж не глибокий, крім того, огороджений сіткою, щоб не було медуз та водоростей. "Цього року в нас вже був дитячий табір, було 30 відвідувачів, повністю заповнена база. Їм все сподобалося. Хорли приваблюють тим, що в нас чисте море", - розповідає барменка Єлизавета Озерова.

Сергій із родиною приїхав до Хорлів на відпочинок з Кривого Рогу. Тут вони вперше. Чоловік розказує, часто відпочиває за кордоном, але цього разу вирішили залишитися в Україні.

"Україна багата своїми чудовими місцями, своєю красою. Це і Карпати, це і Херсонщина. Ми обирали куди поїхати. Придбали путівки до Генічеська, але в останній момент вирішили їхати сюди і не пошкодували. Я тут вперше. Але як тільки приїхали сюди, одразу все сподобалося, свіже повітря. Нам після Кривого Рогу тут дихається на повні груди. Я думаю, що ми зробили правильний вибір. Мене приваблює те, що це місце з історією", - каже Сергій Бурачевський.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон