На Херсонщині археологічну експедицію оплатив фермер

Іванівка, археологія, Яновський
Через незаконне розорювання аграрії на Херсонщині у різні роки пошкодили десятки курганів, які ще не стали об’єктами для вивчення.

Але з’являються й обнадійливі приклади свідомого ставлення до історії: власник одного з фермерських господарств у колишньому Іванівському районі області за рахунок власних коштів оплатив дослідження трьох курганів на своїй земельній ділянці, і туди вже виїхала позапланова експедиція Інституту археології Національної Академії Наук України.

Начальник обласної Інспекції охорони пам’яток історії та культури Іван Солоницький розповів, що три кургани, про які йде мова, не є великими – вони до двох метрів заввишки. Який з кочових народів і коли їх звів, достеменно не відомо. Припускають, що то були половці, у часовому проміжку від десятого віку нашої ери. Але це припущення ще належить перевірити в ході розкопок.

З ними науковці планували впоратися впродовж трьох тижнів, але проведення робіт затримали травневі дощі. Та навряд чи в досліджуваних курганах виявлять якісь небачені скарби – адже до категорії «царських» вони не відносяться.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон