Архітектурне серце Херсона

Херсон, музей, річниця
Будівля Херсонського художнього музею ім. О. Шовкуненка була зведена за проєктом одеського архітектора Адольфа Мінкуса, який переміг 1900 року на анонімному конкурсі на побудову приміщення Міської Думи.

І вже 115 років херсонці вважають будинок, в якому розташовується нині художній музей, "серцем" міста: на ратушній вежі щопівгодини б’ють херсонські куранти. Пісня "Ой, Дніпро, Дніпро" - неофіційний гімн Херсона - лунає над старою частиною міста. А пам’ятка архітектури і містобудування – міська візитівка.

У 1900 року у Херсоні відбувся анонімний конкурс на побудову приміщення для органів місцевого самоврядування – Міської управи і Думи. "Це був конкурсний проєкт, який належить відомому одеському архітектору Адольфу Мінкусу. Ми дуже раді, що цей проєкт був реалізований, тому що в той час були великі складнощі з фінансуванням, то був період русько-японської війни.

Але незважаючи на всі перепони і всі проблеми, проєкт був реалізований і таким чином ми маємо споруду, яка поєднала в своєму архітектурному образі елементи класицизму, Ренесансу, модерну", - розказала заступниця директора з наукової роботи Художнього музею Владислава Дяченко.

До наших днів збережене внутрішнє оздоблення - маршовий розліт сходів, первісна ліпнина й інтер’єри. "Зала для засідань колишньої Міської Думи зберігла первісний архітектурний декор. Також ця зала відзначається найкращою акустикою. Зазвичай тут проходять концерти класичної музики, а також ми використовуємо цей зал для різноманітних виставок класичного мистецтва", - говорить Дяченко.

Наукова співробітниця говорить, до 1919 року у цій будівлі розміщувався кабінет Херсонського міського голови - Миколи Блажкова. Він був розстріляний НКВС 1919 року як контрреволюціонер. "Це приміщення особливе в цій будівлі, воно має план ротонди, тобто це кругле приміщення і його стіни оздоблені архітектурною ліпниною, архітектурним декором, який і сьогодні вражає і майстерністю виконання, своє красою та вишуканістю. З балкону колишні міські керівники звертались до херсонців, особливо під час травневих свят, а також визначних подій року", - каже Дяченко.

Будівля з вежею і після революції була адміністративною – в ній в різні часи 20 століття розташовувались виконком міськради та обком партії. 1978 року, на 200-літній ювілей міста, була передана під Херсонський Художній музей. В музейних інтер’єрах живе мистецтво: "Сьогодні наша колекція нараховує понад 13 тисяч експонатів, за масштабністю імен, а також цінністю експонатів вона давно вже заслужила високу оцінку експертів і всіх пошановувачів мистецтва", - каже Владислава Дяченко.


За матеріалами Суспільне. Херсон.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон