На Херсонщині розвивають туризм для осіб з інвалідністю

інклюзивний туризм, інвалідність, херсонщина
Успішний розвиток галузі туризму можливий тільки за умови задоволення потреб усіх категорій туристів. Інклюзивний туризм – це частина комплексного підходу створення сприятливого суспільного середовища для осіб з інвалідністю.

Досить значна частина подорожуючих — це туристи з особливими потребами: особи з інвалідністю, вадами зору або слуху, люди похилого віку, інші маломобільні групи населення. І подорожуючи вони стикаються з широким діапазоном бар’єрів, які заважають їм у повній мірі споживати наявні туристичні ресурси. Звісно так не має відбуватися. Будь які категорії туристів мають рівноцінне право на отримання повного спектру послуг, не відчуваючи при цьому ніяких перепон та дискомфорту.

В Європі досить успішно розвивається інклюзивна інфраструктура, що дозволяє людям з фізичними вадами вести активний спосіб життя і спонукає до подорожей. В Україні на даний час затверджена Національна стратегія створення безбар’єрного простору в Україні (за ініціативи першої леді Олени Зеленської та на виконання указу Президента України).

На Херсонщині на даний час лідером по облаштованості курортно-рекреаційних зон для людей з особливими потребами є Арабатська Стрілка. У минулому році вже 3 пляжі Херсонщини на Арабатській стрілці приєдналися до участі у міжнародній програмі “Блакитний прапор”, яка передбачає створення належного інклюзивного простору (комунальний пляж щасливцевської селищної ради ТОВ “Макс-Інвест”, б/в “Чайка 1” та б/в “Арабатка-клаб”). В цьому році ці пляжні території вже підтвердили, що відповідають критеріям Програми і отримають престижну відзнаку.

Безсумнівно для комфортного відпочинку маломобільних туристів, подальшої конкурентоздатності та туристичної привабливості території та об’єкти Херсонщини мають бути максимально облаштовані спеціальними елементами доступності. Це і транспорт, і зупинки, готелі, заклади відпочинку та оздоровлення, ресторани, пляжі, музеї, візит-центри національних природних парків та біосферних заповідників, вбиральні, та інші об’єкти.

Створення необхідного інклюзивного простору для комфортного відпочинку та необхідних для цього елементах доступності є одним із пріорітетів розвитку Херсонської області. З метою сприяння створенню інклюзивного простору в туризмі, як частини комплексного підходу щодо впровадження сприятливого суспільного середовища у контексті “як доїхати?”, “де зупинитися”, “де поїсти?”, “що відвідати?” для осіб з інвалідністю сформувано інформаційну базу про облаштовані туристичні об’єкти (готелі, хостели, пансіонати (заклади відпочинку), санаторні заклади, міні-готелі (приватний сектор), пляжі, заміські комплекси, бази сільського зеленого туризму, заклади громадського харчування, заповідники, національні природні парки, інші об’єкти.) облаштовані елементами доступності для туристів з інвалідністю, порушеннями зору або слуху на територіях об’єднаних територіальних громад області.

Робота по облаштуванню туристичних об’єктів інклюзивною інфраструктурою має проводитись комплексно як органами місцевого самоврядування, так і підприємствами, установами та організаціями області, які також зобов’язані створювати інклюзивний туристичний простір, враховуючи потреби людей з особливими потребами і забезпечувати для них доступність споруд.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон