У Херсоні працює виставка "Шляхами війни"

Херсон, виставка, фронтовики
У Херсонському обласному художньому музеї ім. О. Шовкненка відкрили експрес міні-виставку "Шляхами війни". На ній представлені роботи двох херсонських художників-фронтовиків, виконані олівцем та чорнилами.

Виставку розмістили на сходах музею. Тут 12 робіт Бориса Лавриненка та Івана Ботька – херсонських художників, які зробили ці малюнки, перебуваючи в окопах на полях боїв під час Другої світової війни.

"Їх цінність у тому, що вони фактично є документами епохи, живими документами. Бо вони були створені безпосередньо в рокі ІІ світової війни, коли наші художники були в армії, на фронті, на передовій в окопах", - розповіла заступниця директора Херсонського обласного художнього музею ім. Шовкуненка Владислава Дяченко.

Кожен з цих малюнків, розповідає Владислава Дяченко, має свою історію: "В олівцевих роботах Лавриненка можна бачити навіть зображення його бойового товариша Миколи Романова, який готується, ймовірно, до бою і він у бліндажі. Такий дуже цікавий малюнок, де якраз показана оця дорога до Кракова і на дальньому плані зображений символ цього міста – моряцький костел. Тому що за Краків, ми знаємо, були такі жорстокі бої і наша армія брала участь у визволені Польщі".

Художник Іван Ботько пройшов усю Другу світову мінометником-навідником. Його малюнки зроблені тушшю, говорить Владислава Дяченко: "Експресивні, дуже виразні. Вони зберігають відчуття участі художника в них. Відчувається напруженість, емоційність в цих малюнках і оцей пожовклий папір залишає відчуття дотичності до справжньої історії, яка отаким чином дійшла до наших днів".

Виставка діятиме до 9 травня включно.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон