Аграрії Херсонщини наполягають на справедливих тарифах на електроенергію для зрошення

Херсонщина, електроенергія, тарифи
Вчора, 23 квітня п’яте проведено сесію Херсонської обласної ради. За більш ніж 5 годин депутати розглянули 91 питання порядку денного.

Серед найголовніших – розвиток зрошення та початок поливного сезону для аграріїв, зміни до Стратегії розвитку області, створення нових обласних програм.

Відтак, 45 голосами було підтримано звернення депутата Херсонської обласної ради, голови ГС «Асоціація об’єднання водокористувачів» Володимира Хвостова до голови облдержадміністрації Сергія Козиря щодо формування тарифу на постачання електроенергії.

У своєму виступі Володимир Хвостов нагадав, що в аграріїв вже є перша спільна перемога завдяки злагодженій співпраці та підтримці обласної влади, профільних структур – вони відстояли оптимальний тариф на зрошення у 2021 році. Наступний їх крок стосується врегулювання другої складової – це електроенергія. Про це йдеться на його офіційній сторінці у Фейсбуці.

«Цьогоріч процедура тендерів на її закупівлю затягується через скарги учасників. І якщо тендери не відбудуться до початку поливного сезону, це призведе до формування, у кращому випадку, послуги «Універсальна» по 1 класу (3,11 грн) замість «Вільна ціна» (2,45 грн) з ПДВ. Ми бачимо суттєву різницю в порівняні тарифів та величезну суму, яка лягає тягарем на аграріїв. 0,66 копійок можуть вилитися для водокористувачів у 165 мільйонів гривень. Хто наразі отримує ці надприбутки?», - висловився депутат обласної ради.

Аграрії є заручниками існуючої системи водозабору для зрошення та недосконалої процедури закупівлі електроенергії.

За словами політика, чинне законодавство, що регулює відносини на ринку електричної енергії, не враховує особливості аграрної галузі. Зокрема, в частині зрошення, яке є важливою умовою для реалізації аграрного потенціалу, збільшення с/г виробництва та зміцнення лідерства на світових ринках.

«Сьогодні на сесії разом з колегами звернулися до голови обласної державної адміністрації Сергія Козиря щодо ситуації, яка склалася через закупівлю водогосподарниками електроенергії для потреб зрошення та формування тарифу на її постачання. У зверненні ми пропонуємо конкретні та конструктивні кроки. Сподіваюсь на якнайскоріше вирішення проблемних питань та запуск поливного сезону 2021 року без перешкод», - резюмував Володимир Хвостов та подякував президії та колегам-депутатам обласної ради за підтримку та конструктивну роботу!


Анна ДМИТРІЄВА
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон