На Херсонщині збирають гроші на розкопки

Херсщина, збір, художники
На підтримку археологічної експедиції на Херсонщині художники і митці зібрали 30 тисяч гривень. Ініціювали збір Культурний центр "Україна - Литва" та Центр культурного розвитку "Тотем". Долучилися художники Херсонщини.

Ідея полягала у тому, щоб організувати пленер, зібрати херсонських художників, повезти їх до вежі Вітовта, а роботи, які вони створять, виставити на продаж. Виручені гроші підуть на підтримку експедиції, яка досліджує городище Тягинь. На пленері було створено 34 роботи, 25 з яких сьогодні вже продані. Купують картини не лише в Україні, а й у Литві, - розповідає керівниця Культурного центру "Україна – Литва" Наталя Бімбірайте.

Роботи херсонських художників потраплять до литовського сейму, приватних колекцій, додому до українських та литовських родин. Ініціаторка пленеру Олена Афанасьєва говорить, що малювали вежу 10 квітня, а 14 акція стартувала.

"Насправді художники дуже втомилися від карантину. Хотілося поїхати десь на пленер, бо постійно мені про це казали. І тут виникла така ідея – поєднати приємне з корисним, тому що ми - великі друзі і шанувальники того, що робить культурний Центр і я спостерігаю як вони 5 років намагаються зібрати кошти на експедицію. Іноді за власний рахунок, долучаються багато людей і майже ніхто не підтримує, для мене це було болісно, тому що продукт, який вони роблять, ці розкопки, знахідки – це надзвичайно важливо і дуже класно", - говорить голова Центру культурного розвитку "Тотем" Олена Афанасьєва.

До художників з Херсона, які взяли участь в акції, долучилися митці з області. Олена демонструє картину Валерія Івченка із села Веселого. Чоловік живе неподалік від вежі Вітовта, свої роботи він подарував благодійникам. Південно-середньовічна експедиція проходить у липні-серпні під керівництвом Світлани Біляєвої, докторки історичних наук. До неї долучаються волонтери та археологи з усіх регіонів України.


Попередні роботи можуть розпочатися у червні, а археологічний табір розгорнуть наприкінці липня. До цього часу благодійна акція триватиме…

За матеріалами Суспільне. Херсон.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон