Херсонські комунальники загрузли в боргах

Херсон, комунальники, Яновський
Херсонські чиновники систематично ухиляються від розрахунків із постачальниками товарів та послуг, підриваючи репутацію муніципальної влади. Через що Господарський суд області завалений позовами від бізнесменів, котрих нахабно дурять.

Наприклад, комунальне підприємство «Херсонкомунтранссервіс» нинішнього року почало пасажирську навігацію своїми теплоходами, так і не повернувши минулорічні борги за паливо для них. Ще 6 квітня 2020 року миколаївська фірма уклала з цим КП договір про постачання «соляри» для річкових трамвайчиків – мали надати 17,2 тисячі літрів дизельного пального класу Євро-5 за 305,6 тисячі гривень. Але потім обсяги замовленого пального покупець знизив до 10 тисяч літрів, і відповідно, вартість угоди також зменшили до 177,5 тисячі гривень. Пальне комунальники отримали все до останнього літра, використали його, а з обумовленої суми сплатили тільки 40 тисяч гривень.

Коли ж постачальник подав до суду, у КП «Херсонкомунтранссервіс» зайняли «страусину» позицію, уникаючи отримання матеріалів позову та не з’являючись на слухання. Де поділися кошти, які міськрада заздалегідь надавала з бюджету на забезпечення навігації, так і залишилося невідомим. Та це не завадило суду зобов’язати відповідача сплатити не тільки 137 тисяч гривень основного боргу, а ще й понад 8 тисяч гривень відсотків річних, інфляційних втрат, судових витрат.

Схожа історія – і з акціонерним товариством «Херсонліфт». 24 листопада 2020 року воно укладає з Департаментом житлово-комунального господарства договір підряду з капітального ремонту ліфтів у багатоповерхівці по Бериславському шосе,10-а на 155 тисяч 308 гривень. Роботу виконали, а грошей все немає та й немає. Замовник і про недоліки не заявляє, і акту виконаних робіт чогось не підписує. А коли ж підрядник подав позов до суду, міськрада попросила відмовити у задоволенні вимог «через відсутність фінансування з міського бюджету». Але для чого ж тоді укладали угоду, якщо не збиралися її виконувати? І в фіналі – також судове рішення стягнути з Департаменту ЖКГ 151 тисячі 732 гривні. Та якби ж воно було одне!

У Єдиному реєстрі судових рішень тільки впродовж останніх тиждень оприлюднили з десяток подібних документів про муніципальні борги, які хоч-не хоч, а доведеться відшкодовувати. І не тільки одного лише Департаменту ЖКГ чи комунального підприємства «Херсонкомунтранссервіс», а й «Херсонелектротрансу», «Херсонтеплоенерго», інших. Якщо ж відшкодування в обумовлені законом терміни не відбудеться, то в боржників можуть арештувати рахунки й майно. Тобто діяльність комунального господарства обласного центру з легкої руки чиновників-«реформаторів» буде паралізована. От тоді буде «весело» вже не тільки чиновникам, а й усьому місту!

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон