Володимир Хвостов: Тарифи на воду для водокористувачів Херсонщини залишаться фактично незмінними

зрошення, Хвостов, тарифи
Для агровиробників Херсонщини, які використовують зрошення, тариф на воду для поливу полів фактично залишиться незмінним. Таких домовленостей вдалось досягти завдяки налагодженому діалогу профільного міністерства, Держводагентства, обласної влади, Всеукраїнської Аграрної Ради та Асоціації об’єднання водокористувачів.

Голова «Acoцiaцiї об’єднaння вoдoкopиcтувaчiв» та пpeдcтaвництвa BAP у Xepcoнcькiй oблacті Володимир Хвостов на своїй сторінці у Фейсбуці написав, що це історична перемога та тариф на воду для поливу полів у 2021 році для аграріїв Херсонщини фактично залишиться незмінним і підвищиться лише на 2%.

«Це результат системної, наполегливої роботи та конструктивного діалогу міністра АПК Романа Лещенка, голови Держводагентства Валентина Шліхти, керівництва обласної влади Сергія Козиря, Олександра Самойленка, голови Всеукраїнської Аграрної Ради Андрія Дикуна та Асоціації об’єднання водокористувачів.

Окрема подяка Президенту України Володимиру Зеленському, який задав тренд розвитку зрошення та меліорації», - наголосив Володимир Хвостов.

Він акцентував, що насправді пророблена грандіозна робота, проведена не одна дискусія, не один аналіз калькуляцій районних УВГ, який до речі, показав, що тарифи мають бути оптимальними і це обґрунтовано.

Голова «Acoцiaцiї об’єднaння вoдoкopиcтувaчiв» також привів цифри, як змінювалися тарифи на протязі останніх 5 років.

У 2016 році тариф на воду становив 14,9 коп/м3, споживання води для потреб зрошення – 743,73 млн м3. Тенденція до зростання обох складових була помітна вже у 2017 та 2018 роках, коли тариф значно виріс. Що стосується споживання води, то його збільшення пов’язане лише з погодними умовами та прийняттям нормативно-правових актів щодо сільгоспкультур.

У 2019 та 2020 роках ситуація продовжувала змінюватися не на користь аграріїв: навіть не дивлячись на те, що річні опади були незначні до 300 мм, споживання води знизилося. І все через підняття тарифу на воду до 31,1 коп/м3.

«Збільшити показники споживання води можуть стимулюючі чинники, насамперед – справедлива плата за послуги. Саме з цією метою ми об’єднали зусилля і понад два місяці відстоювали прозорі, об’єктивні тарифи. І нам це вдалося, нас почули, до нас прислухалися - 2% замість перш встановлених 23%!

Тож можна сказати, що зрошувальний сезон розпочався з конструктивного діалогу між аграріями та водогосподарниками і першої перемоги. Держводагентство проявило політичну волю і пішло нам на зустріч. Не зупиняємося! Розпочинаємо роботу по врегулюванню другої складової нашого тарифу – це електроенергія!», - резюмував Володимир ХВОСТОВ.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон