2014 рік проголошений ООН роком сімейного фермерства у світі

Тож нині на Херсонщині продовжується реалізація міжнародного проекту «Розвиток молочарських кооперативів в Україні»,що розроблена і впроваджується Міжнародною благодійною організацією «Добробут громад» у співпраці з компанією «Данон» за фінансової підтримки Фонду Данон Екосистем (Франція), Хейфер Інтернешнл (США) та DFATD/SOCODEVI (Канада).

Чи доцільно сьогодні створювати в області міні-ферми?

Відомо, що досягнення перспективних показників розвитку галузі молочного скотарства неможливе без підвищення ефективності господарювання дрібних товаровиробників. У період становлення великотоварного виробництва особисті селянські господарства забезпечують значну частку потреб внутрішнього ринку. Адже за підсумками 2013 року понад 90% всього наявного поголів'я корів утримується саме в особистих підсобних господарствах населення.

На сьогодні доцільно створювати міні-ферми на 10-12 корів. Такий підхід є необхідним, у зв'язку з тим, що виробництво молока в міні-фермах потребує незначних капіталовкладень та частково може вирішити питання підвищення якості молочної сировини. Окрім цього, дрібнотоварним виробникам доцільно об'єднуватися в молочарські кооперативи задля сприяння формуванню товарних партій продукції, її централізованій реалізації та можливості підвищення закупівельних цін.

Створення перших міні-ферм на Херсонщині

У Скадовському районі в селах Красне та Приморське на початку 2014 року відбулося відкриття перших в області міні-ферм сімейного типу на базі сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу(далі-СОК) «Роксолана», зареєстрованого у 2011 році як заготівельно-збутовий молочарський кооператив.

Перша з двох ферм знаходиться у селі Красному. За три місяці інтенсивної роботи сім'ї Куценко вдалося створити повноцінну міні-ферму. Ще одна ферма розташована у селі Приморське. Голова родини Олег Кулагін запевняє, що це лише початок сімейної справи. Відкриття сімейних ферм на Херсонщині вважають подією знаковою. Адже вони допоможуть не лише покращити якість молочної продукції, а й створять додаткові робочі місця для місцевих мешканців.

Планується, що в найближчому майбутньому міні-ферми сімейного типу забезпечать СОК «Роксолана» додатковими об'ємами молока, в результаті СОК збиратиме як мінімум на 300 л/ день більше молока. Молоко, як і зараз, буде постачатися на завод «Данон-Дніпро» у м.Херсон.

Щодо СОК «Роксолана», станом на 1 січня 2014 року кількість поголів'я корів у кооперативі налічує 494 голів. Обсяг реалізованої через СОК продукції , виробленої членами кооперативу протягом 2013року складає 2 тис.260 тон молока.

СОК «Роксолана» є учасником третьої фази проекту «Розвиток молочарських кооперативів в Україні, що впроваджуються міжнародною благодійною організацією «Добробут громад» у співпраці з компанією «Данон» та сільськогосподарською консультаційною службою Дніпропетровської області за фінансової підтримки Фонду Данон Екосистем (Франція), Хейфер Інтнрнешнл (США) та DFATD/SOCODEVI (Канада).

Яку грантову підтримку отримують сьогодні СОКи та міні-ферми?

Підтримка здійснюється шляхом оснащення кооперативів всім необхідним для ефективного збору молока, оцінки його якості та безпеки. Також здійснюється ремонт пунктів прийому молока, закупляється лабораторне обладнання, проводяться навчання з догляду за тваринами, поліпшенню якості молока, окремі члени кооперативів отримали доїльні апарати. На базі кооперативів створюються пункти штучного осіменіння корів, надається обладнання для заготівлі кормів (сіна), проводяться консультації та надаються ресурси для поліпшення громадських пасовищ. Окремим членам кооперативу були передані нетелі. Одержувачі нетелей надалі самі виступають у ролі донора - на умові дару передають іншим членам кооперативу нетелей від своєї корови. Також створено механізм мікро - кредитування і консультаційного супроводу для тих, хто хоче створити/розширити сімейну молочну ферму. Кредит під низькі відсотки видаються членам кооперативів для поліпшення технології виробництва молока та створення більш комфортних умов утримання тварин. Члени кооперативів, які створюють або розширюють сімейну ферму, також отримують експертний супровід по створенню міні-ферми, реконструкції, розробці бізнес - плану, утримання тварин, годівлі, ветеринарії, відтворенню.

Загальний обсяг інвестицій у сільськогосподарські об'єднані кооперативи Херсонської області з проекту «Розвиток молочарських кооперативів в Україні» вже склав більше 2 млн.200 тис. грн.

У рамках третьої фази проекту, який впроваджується в 5 областях України і триватиме з серпня 2013 р. по липень 2016 р. створюється стала та конкурентоспроможна система постачання молока власниками об'єднаних сільських господарств, об'єднаними в СОК, та планується перетворення перспективних домогосподарств на міні-ферми сімейного типу, які покращують професійні знання, навички, ефективність та життєстійкість як сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, так і їх членів.

Наскільки зацікавлені жителі сільських територій у створенні міні-ферм?

Сьогодні багато сільських родин мають досить невеликий дохід, і виживають тільки завдяки тому , що самі виробляють. У цей непростий час соціально відповідальний бізнес може допомогти поліпшити їхні умови життя, і одночасно підвищити якість виробленої сільськогосподарської продукції, в даному випадку молока. На сьогоднішній день якість молока від приватних господарств залишає бажати кращого: корів доять руками, що призводить до потрапляння бактерій з рук доярки; вим'я попередньо не обробляється; молоко переливається у відра або цистерни, не прохолоджується, перевозиться в машинах, не оснащених охолоджувальним обладнанням. І як результат - неякісне молоко, яке не можна використовувати у виробництві.

Основна проблема у розвитку міні-ферм полягає в створенні відповідної матеріально-технічної бази, а також бажання (чи небажання) самих людей брати на себе відповідальність та певні зобов'язання. На жаль, люди звикли так жити, щоб за них думав і дбав хтось інший, починаючи від Президента і закінчуючи головою сільради. Але хочеться сподіватися, що з часом вони почнуть проявляти більше ініціативи у забезпеченні та покращенні рівня якості свого життя та добробуту.

Ось як охарактеризувала керівник СОК «Роксолана» Лілія Горб питання зацікавленості населення у створенні міні-ферм: «Моя особиста думка, що створювати міні-ферми сьогодні у нас можуть тільки окремі особистості, ентузіасти, які хочуть працювати по-новому, адже всі інші, в основному, тільки задають запитання стосовно того, чи буде дорожчати молоко, вироблене на міні-фермах. Звичайно, вартість молока дорожча не буде, ферми тільки виграють у якості своєї продукції порівняно з тим, якої якості молоко надходить від населення, переважна більшість якого виробляється в антисанітарних умовах. І коли переробні підприємства надаватимуть перевагу якісній сировині, міні-ферми будуть у виграші, бо вони матимуть змогу здавати своє молоко на переробку, адже молочні підприємства та заводи у них будуть постійно приймати молоко. Тобто міні-ферми залишаться конкурентоспроможними на ринку молока».

До речі, за сприяння обласної державної адміністрації та обласної ради в області реалізовується регіональна програма індивідуального житлового будівництва на селі та поліпшення житлових умов сільського населення «Власний дім». Зазначеною програмою визначено можливість розв'язання проблем щодо забезпечення житлом та поліпшення житлових умов населення в сільській місцевості шляхом надання сільським мешканцям довгострокових пільгових кредитів на будівництво, добудову, придбання житла, спорудження інженерних мереж (газифікація, електроопалення, водопостачання тощо), а також на розвиток особистого селянського господарства, зокрема на придбання великої рогатої худоби. Надання пільгових кредитів (під 3% річних) на придбання поголів'я великої рогатої худоби (телиць, нетелей, корів) дає можливість сільським мешканцям займатися виробництвом сільськогосподарської продукції , отримувати від цього прибуток, тим самим покращуючи рівень життя.

Директор Департаменту АПР ХОДА Віталій Ярмак впевнений, що «Сімейні ферми можуть допомогти людям отримувати більший дохід від виробництва молока при відносно незмінних витратах праці. Сімейна ферма дає дохід, який дозволяє забезпечити одну родину. При правильному, більш професійному підході до молочного виробництва, поліпшенню технології, продуктивність корів підвищується на 10-25 %, і разом з тим значною мірою поліпшується якість молока, і це важливо, адже ринок сьогодні диктує свої нові умови, за якими жителі сіл повинні встигати та своєчасно підлаштовуватися до нових умов, які диктує саме життя».

Соломія Кваско

P.S. Стаття створена по матеріалам Департаменту АПР ХОДА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон