У Херсоні відкрили фотовиставку пам'яті польського генерала

Херсон, фотовиставка, пам'ять
До 80-річчя смерті генерала Маріуша Заруського Херсонський обласний художній музей підготував виставку. Національний герой Польщі загинув у тюрмі НКВС в Херсоні. Фотопроєкт експонується під егідою Генерального Консульства Республіки Польща в Одесі.

До експозиції виставки увійшли архівні світлини, за якими можна простежити життя Маріуша Заруського, документальний фільм польською мовою та біографічна книга, - розповідає Генеральна консулка Польщі в Одесі Катажина Солек: "Це - дуже видатна, дуже цікава постать. Його життя важливе не тільки для поляків, які живуть тут, в Україні, але мені здається, що особа генерала Заруського може бути цікавою так само для українців, які живуть у Херсоні, Одесі, Миколаєві. Тобто ми як консульство Польщі приготували разом з Інститутом національної пам’яті Польщі з Гданська цю виставку".

Маріуша Заруського називали генералом гір та морів, він був громадським діячем, а ще художником, навчався у Краківській академії витончених мистецтв, фотографом, альпіністом, поетом, прозаїком, мандрівником, яхтсменом. У пам'ять про нього у Херсоні проводять регати – розповідає заступниця директора музею Владислава Дяченко: "На жаль, з нашим містом пов’язані найтрагічніші сторінки його життя, фактично мученицької загибелі у Херсоні. Також ми маємо на території нашого кладовища меморіального міського могилу, точніше пам’ятний знак на тому місці, де були поховані в’язні нашої в’язниці НКВС 1941 року. І там був похований серед інших репресованих і Маріуш Заруський".

На виставку прийшли представники польського товариства у Херсоні. Її відкриттю передувала тривала дослідницька робота, говорить голова Херсонського обласного польського товариства "Полонія" Розалія Ліпінська: "Ця людина була патріотом для Польщі і завдяки таким патріотам відродилася Польща, якої не було на мапі понад 130 років. А 1918 року відродилася завдяки таким героям, як він. Тому ми дуже шануємо його пам'ять, зробили цю виставку і відзначаємо 80-річчя його смерті. Наступного року буде 155 років з дня його народження. Думаю, ми зберемося із силами та, якщо не буде пандемій, теж вшануємо його пам'ять".


Виставка працюватиме у музеї протягом трьох тижнів, якщо не буде додаткових карантинних обмежень.

За матеріалами Суспільне. Херсон.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон