Меліорація Херсонщини є важливою складовою продовольчої безпеки країни

меліорація, міністр, Булюк
Херсонські аграрії зуміли донести критичність ситуації, що склалася із ціною на зрошення в регіоні до центральної влади, про що засвідчив приїзд в область вищого керівництва держави в цій сфері - міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка та голови Держводагентства України Валентина Шліхти.

За останні 5 років ціна на воду загального користування для аграріїв області зросла на 74%. Утім, найпершими заручниками ситуації стали підприємства, які займаються виробництвом рису – для них взагалі ціна збільшилася на майже 100%.

Нинішнього року Держводагентство вчергове спланувало підняти вартість води, аргументуючи цей крок внутрішніми фінансовими потребами. Херсонські аграрії, у свою чергу, справедливо вимагають проведення аудиту всіх підприємств Держводагентства, адже щороку тільки вони перераховують цій структурі близько 250 мільйонів гривень.

Левова частка з них мала би вкладатися в капітальний розвиток меліорації на території області, натомість з’їдається роздутим штатом Держводагентства та різноманітними фантом-фірмами, створеними при ньому.

Цього разу градус проблеми сягнув точки кипіння, яку зумів збити лише діалог на вищому рівні. Як з’ясувалося у ході спілкування – часом емоційному, але конструктивному - і аграрний міністр Роман Лещенко, і голова Держводагенства Валентин Шліхта, який став заручником перекрученої інформації підлеглих, - розділяють стурбованість аграріїв.

Як стало зрозуміло з розмови із Валентином Шліхтою, з місць йому доповідають про нагальну необхідність збільшення калькуляції вартості подачі води. Херсонські аграрії, користуючись нагодою пояснили, що в такому випадку будуть змушені купувати менше води у держави, що кінець-кінцем призведе до знищення меліорації, як такої.

Адже із захмарною ціною на воду й електроенергію, стане невигідно займатися поливом й зрошенням на території Херсонщини.

Вже зараз, через високу ціну, сільгосппідприємства змушені урізати площі під поливом. Наприклад, якщо ще кілька років тому «Аграфірма-Булюк» використовувала 35 мільйонів кубометрів води, то в минулому - на третину менше. Така ситуація склалася в багатьох сільгосппідприємствах.

Тож чи матимуть аграрії подальші перспективи, чималою мірою залежить від розвитку меліорації на Херсонщині. Дане питання - вже не є проблемою виключно аграріїв, за спинами яких колективи зі своїми родинами, дане питання – це державна продовольча безпека, де Херсонщина – серед ключових регіонів.

Каріна ОКСАМИТНА
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон