На Херсонщині вивели новий сорт сої

селекціонери, соя, альтернатива
Не секрет, що у гонитві за високими врожаями та прибутками українські аграрії дедалі активніше використовують генномодифіковану сою.

Як пише Голос України, за підрахунками науковців, тільки на Херсонщині її посіви займають більше половини з 61,3 тисячі гектарів на зрошенні. Втім, вітчизняні селекціонери готують гідну альтернативу сумнівному імпорту. Група із семи дослідників Інституту зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України під Херсоном (його очолює членкор НААН Раїса Вожегова) цілком традиційними методами вивела новий високопродуктивний сорт сої "Ідеал".

Його отримали звичним шляхом гібридизації рослин двох інших сортів - "Діана" і "Фаетон". На це пішло майже десять років - термін чималий. Натомість ультрашвидкостиглий і також досить стійкий до шкідників "Ідеал" легко дасть сто очок наперед хваленим ГМО-окупантам українських полів. Адже його врожайність сягає 5 тонн з гектара, тоді як імпортні навіть на зрошенні дають 2,5-4 т/га.

- Новий сорт нашої селекції вже відправили на сортовипробування у різних кліматичних зонах. Якщо вони також виявляться успішними, за два-три роки "Ідеал" можна запускати у масове сільськогосподарське виробництво, - розповіла старший науковий співробітник Інституту зрошуваного землеробства, кандидат сільськогосподарських наук Віра Боровик.

До речі, під час роботи над "Ідеалом" тутешні селекціонери паралельно відпрацювали ще й технологію істотного підвищення врожайності сої, незалежно від її сорту. Вони взялися вирішувати проблему так званого абортування плодів цієї культури, коли під час тривалої спеки боби випадають зі стручків ще до остаточного дозрівання. Це явище є наслідком "випаровування" фітогормонів під дією високої температури повітря, й нерідко спричиняє колосальні втрати врожаю, які доходять до 27 відсотків.

Але вчені використали "хитрий" фунгіцид також вітчизняного виробництва. Після обробки ним на листі та пагонах культурних рослин утворюється мікроскопічна плівка, яка перешкоджає зниженню рівня фітогормонів. І у такий спосіб скорочує втрати на 12-22 відсотки, визначили після використання перспективної технології (її нарекли "Зелена фортеця") на дослідній плантації інституту, каже Віра Боровик.

Ці випробування також вступають у завершальну фазу. Поза сумнівом, аграрії їх належно оцінять: адже соя є "валютною" культурою. Тож суттєве зменшення втрат урожаю дає змогу отримати дуже вагомі додаткові прибутки - задля них вкладатися у новий препарат не шкода.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон