На Херсонщині поштарі працюють у печерних умовах

почта, умови, жахливі
Відділення зв’язку – наче після бомбування

Із ревним проханням вплинути на регіональну дирекцію «Укрпошти» звернулися до власкора «Голосу України» мешканці великого селища Рикове (Партизани) Генічеського району Херсонщини. Люди скаржаться, що у відділенні зв’язку працівники обслуговують відвідувачів у – без перебільшень - печерних умовах. А занедбаний вигляд пошти, що нагадує якусь стару хижку для волоцюг, спотворює центр селища, яке шляхом до азовського узбережжя часто відвідують курортники з усієї України та закордоння – адже звідси до моря всього вісімнадцять кілометрів.

- Будівля пошти стоїть із розтрісканими стінами та обшарпана настільки, наче після бомбування. Там навіть немає світла, взимку холодно. Громада й сама б його відремонтувала. Та закон не дозволяє вкладати бюджетні гроші у нерухомість, що не є комунальною власністю, а «Укрпошта» фінансувати приведення її до ладу не поспішає, хоча, наскільки мені відомо, колектив із таким проханням звертався до херсонської дирекції відомства неодноразово, – нарікає староста селища Рикове Тетяна Тиць. – При цьому персонально до листонош і начальника відділення у нас ніяких претензій не має – вони роблять, що можуть, і свої обов’язки виконують справно.

Автор цих рядків приїхав до Рикового, аби на власні очі переконатися у справедливості скарг. І побачене, так би мовити, перевершило всі сподівання (найгірші). Зовні відділення зв’язку, яке ділить приміщення із уже закритим підрозділом «Укртелекому», виглядає просто жахливо – стіни й фундамент вкривають тріщини, вікно ззаду розбите, й частково закрите шматком заліза.

Але головні сюрпризи чекають клієнтів усередині. Тут централізоване опалення давно не працює, а в операторському залі встановили «буржуйку». Та обігріти велике приміщення в холоди вона просто неспроможна, тому зимою температура в ньому лише трохи вище нуля. Через протічки даху стеля розтріскалася й протекла, і освітлення також вийшло з ладу.

Тож працюючи вечорами на місці оператора, завідуюча відділенням Наталя Пінаєва (на знімку) вдягає налобного ліхтарика, наче шахтар чи спелеолог. От вам і печерні умови. Але не їх боїться Наталя Іванівна,загартована багатолітньою роботою в спартанських умовах.

Зал у відділенні зв’язку селища Рикове «буржуйка» обігріває вкрай погано.

Пошта у Риковому світить розбитими шибками

– У приміщенні відключена сигналізація, і через розбите вікно будь-коли можуть залізти злодії – у суміжних приміщеннях «Укртелекому» вони вже побували двічі. Я вночі спати від тривоги не можу – адже відповідаю за посилки та інші цінності, які знаходяться тут, – поділилася тривогою із журналістом завідувач відділенням зв’язку у селищі Партизани. - Неодноразово зверталася до «Херсонпошти» із проханням виділити кошти на невідкладний ремонт будівлі, через Вайбер надсилала туди фотографії. Там про все чудово знають і…нічого. Грошей, кажуть, немає.

Замість газет – консерви

При цьому відділення зв’язку Риковому гроші заробляє справно. Але не реалізацією періодики: на селище із 3984 мешканцями для продажу вроздріб надсилають, приміром, один екземпляр «Голосу України». Натомість у відділенні зв’язку широкий вибір…круп, туалетного паперу, тушкованки. Одних тільки рибних консервів я нарахував на полиці аж десять видів! А от стійка для газет – порожня, тільки вітер у ній висвистує. І якщо ви гадаєте, що то тільки в Риковому пошта занедбана, то глибоко помиляєтеся.

У сусідньому селі Догмарівці пошту закрили взагалі – на дверях можна тільки замка поцілувати. У селищі Сиваському далі по трасі також зустрічаємо обдерті стінки, протічки в стелі та зачовгану підлогу. Немає навіть стійки для періодики: видання розвішують на мотузочку вздовж пічки, наче щойно випрану білизну (на світлині). Завідуюча відділенням Юлія Степанова каже, що на ремонт коштів не виділяли ні цього, ні минулого, ні позаминулого року.

Газети на мотузочках у відділенні зв’язку селища Сиваське

Закрита пошта у селі Догмарівці

До речі, і в селищі Риково, і в Сивашівці жоден (!) з поштарів не отримує повної заробітної плати. Одні працюють на половину ставки, інші на 0,6-0,7 відсотків, хоча роботи від цього у великих населених пунктах, як ви розумієте, не меншає. Але ж завдяки такій економії на людях завжди можна показати «прибутковість» системи.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

Фото автора
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон