На Херсонщині знімали казковий фільм

Херсонщина, зьомки, плавні
Фільм "Казки та легенди України", створений за участі школярів Херсона та області, презентували у бібліотеці імені Олеся Гончара.

Фільм знімали на різних локаціях Херсонщини – у Дніпровських плавнях, Новій Каховці та Херсоні. Авторка проєкту Олена Протопова говорить, що цією картиною хотіли показати красу південної природи та відкрити для глядачів світ українського фольклору.

"Український фольклор дуже багатий і не схожий на всі інші фольклори. Ми дуже радіємо з того, що сьогодні він проникає у всі види мистецтва, можливо, в майбутньому ми будемо працювати з фолк-виконавцями. І наші "Казки та легенди України" вийшли трохи не канонічними, тому що ми хотіли їх показати через бачення сучасних дітей", - розказує авторка проєкту.

Дизайнерка Оксана Наливайко працювала над створенням костюмів та декорацій фільму. За її словами, у стрічці з’являються персонажі українських казок та історичні: "Досліджували етнику, походження українського костюму, вишивку, різні прикраси. І застосували всі ці знання в створенні костюму для фільму. В даному випадку ми представляємо костюм князя Кия. Там є кольчуга, червоний плащ та інші прикраси".

Анастасії Михальцовій 14 років, у фільмі вона зіграла кілька ролей, одна з яких – роль київської князівни Либідь. Дівчина розповіла, що готуючись до зйомок, актори вивчали інформацію про своїх персонажів: "Ми не лише знімали фільми на радість херсонцям та іншим жителям України, а й досліджували. У наших фільмах постають такі герої українського фольклору як цар Ох, Залізноноса Босорканя, Кобиляча Голова та інші", - розказує Анастасія.

У фільми знімалися діти різного віку, наймолодшим акторам – 5 років, вони зіграли персонажів Рукавички. Також до фільмів потрапили локації обласної бібліотеки Гончара і її працівники. Тетяна Краснолуцька, завідувачка відділу мистецтв, зіграла бібліотечного привида, жінка розповіла, що грати їй довелося вперше: "До цього я навіть не уявляла, що можу грати або брати участь в якихось виставах, це був прекрасний подарунок особисто для мене і я думаю - тим дітям, які працювали зі мною, їм теж було цікаво", - говорить Тетяна.


Викладачка Ольга Акуліна говорить, що фільм не тільки розважальний, а й освітній, тому може бути використаний під час підготовки до уроків: "Матеріали цього фільму ми можемо використовувати як учителі на уроках літератури у будь-якому класі, вивчаючи міфи, вивчаючи легенди, так само і на уроках історії. Для мене, як для мами трьох синів, які постійно, чесно скажу, в гаджетах, постійно десь у віртуальному світі, я вважаю, що цей фільм може бути якісним відеоконтентом, який треба розміщувати на ютуб каналах", - розказує Ольга.

За словами жінки, до перегляду фільму "Казки та легенди України" треба долучати дітей, щоб вони бачили, що ще є щось більш змістовне і глибоке.

За матеріалами Суспільне. Херсон.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон