Володимир Хвостов: Ситуація з загибеллю червонокнижних птахів на Херсонщині потребує глибокого вивчення та розробки низки заходів

Хвостов, птахи, розслідування
Аграріям Херсонщини рекомендовано обмежити використання деяких пестицидів. Таке рішення прийнято обласною комісією ТЕБ та НС.

А саме: рекомендувати підприємствам та громадянам, що мають у власності та користуванні земельні ділянки, починаючи від 18 березня 2021 року призупинити на три тижні застосування на території області препаратів з діючою речовиною бродифакум, що використовується для боротьби з гризунами.

Члeн правління Всeукраїнськoї Аграрнoї Ради, гoлoва прeдставництва ВАР у Хeрсoнській oбласті Вoлoдимир Хвoстoв на своїй сторінці у Фейсбуці прокоментував дане рішення:

«Проблема загиблих птахів дуже неприємна, прикра і резонансна. На жаль, вона триває і донині. Тому рішення, прийняте Херсонською ОДА правильне і необхідне! Другий рік поспіль аграрії потерпають від надзвичайної ситуації в протистоянні мишей і сільгоспвиробництва, яка сталася через зміни клімату та аномально теплі зими й дала поштовх відродженню численної армії гризунів, які тотально знищують посіви озимих культур, і стримувати їх неможливо!

А хто ж такі, ці аграрії?

Друзі, це люди, які стоять на варті продовольчої безпеки нашої країни, це ті, хто на свій страх і ризик кожного року вкладають гроші в землю та мають надію на гарний врожай. Це ті, хто створюють робочі місця в наших селах і наповнюють податками бюджети всіх рівнів; це ті, хто створює 20% ВВП України; це ті, хто забезпечує на поличках супермаркетів і запашну хлібину, і смачне та корисне молоко і м’ясо, фрукти та овочі; це ті, хто дає впевненість у майбутньому! Багато хто з вас мандрує світом і бачить, як на полях Європи чи Америки чудово себе почувають і птахи, і звірі; скільки уваги приділяється, щоб природа існувала в гармонії з людиною», - написав Володимир Хвостов.

Аграрії неодноразово наголошують, що як і всі прикро вражені тим що гинуть птахи і пepeймаються нe мeншe за інших. Вони зацікавлeні в об’єктивному pозслідуванні і готові допомогти та долучитися до з’ясування пpичин попepeдньої загибeлі чepвонокнижних жуpавлів та птахів.

«Повірте, аграрії України також постійно піклуються про збереження тваринного світу та змінюють технології, щоб уникнути негативного впливу, і це дійсно відчутно, коли спостерігаємо за кількістю фазанів, куріпок, зайців, лисичок, які чудово почуваються на полях сільгоспвиробників!

Що ж трапилось в історії з загиблими птахами? Препарати боротьби з мишами - сертифіковані та дозволені до використання, їх застосовують із року в рік; інструкції з використання зрозумілі і все ж таки непереможна армія гризунів та інтенсивність боротьби з ними зіграли фатальну роль в цій історії.

Зміни клімату кидають нові виклики для людства, і постраждали від цього всі - і люди, і птахи, які, на жаль, загинули.

Аграріям закидають, що в погоні за прибутками вони знищують природу, але це не так! Більшість агропідприємств - це зразки для виробництва не тільки в Україні, але й у світі. Саме тому продукція користується попитом і значна частина її - це екологічна і органічна!», - наголосив Володимир Хвостов.

За його словами, ситуація, що сталася потребує глибокого вивчення та розробки низки заходів, які зможуть надійно змінити її в майбутньому та забезпечити безпеку птахам і всьому тваринному світу!

«Це нові методи та препарати для боротьби зі шкідниками, постійна співпраця з наукою і відповідними компетентними службами, розробка сучасних стандартів поводження із ЗЗР, розробка програм компенсацій агровиробникам під час епідемій чи спалаху чисельності шкідників – все це інструменти цивілізованого світу», - заначив члeн правління Всeукраїнськoї Аграрнoї Ради, гoлoва прeдставництва ВАР у Хeрсoнській oбласті.

Також Володимир Хвостов подякував обласній владі та службам, які задіяні у об’єктивному і всeбічному pозслідуванні.

«За цей період відбулася низка нарад з приводу загибелі птахів та пошуків шляхів вирішення ситуації! Хочу подякувати першому заступнику голови Держпродспоживслужби України Владиславу Седику та голові ОДА Херсонщини Козирю Сергію за втручання в проблему та прийняття своєчасних рішень і дій!!!

Окремо хочу висловити повагу до Гавриленка Віктора Семеновича, директора Біосферного заповідника «Асканія-Нова»!!! Ви справжній, професійний і непереможний!», - наголосив він.

Аліна ДМИТРІЄВА
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон