Громади на Херсонщині вимушені займатися оптимізацією

громада, оптимізація, Рудя
У Горностаївській громаді оптимізували позашкільну освіту та культзаклади.

Таке рішення ухвалили на останній сесії селищної ради. Мова про об’єднання закладів культури і бібліотек, музичної школи та Будинку дитячої творчості велася вже давно. Більш конкретно цим зайнялися в селищній раді після того, коли побачили, що у річному бюджеті не вистачить коштів навіть на заробітну плату.

Сталося це, як пояснив селищний голова Дмитро Ляхно, через збільшення витрат на утримання закладів освіти та медицини. Держава останніми роками переклала на громади чимало обов’язків, не підтвердивши це фінансово. Потреби зростають, а коштів стає все менше, адже з реформуванням районів, реформується і структура різних державних органів та управлінь – відтак зменшується надходження податків. Не говорячи вже про потреби на збільшення мінімальної заробітної плати.

Селищний бюджет не спроможний покрити першочергові видатки всіх діючих закладів освіти, культури та медицини. Тож для латання бюджетної «дірки» вирішили оптимізувати заклади культури та позашкільної освіти, зливши їх у дві структури.

Один новостворений заклад матиме назву «Центр культури та дозвілля» – після злиття комунального закладу «Горностаївський селищний будинок культури» та комунальної установи «Горностаївська селищна центральна бібліотека». Другий – «Мистецька школа» – створений внаслідок реорганізації комунальних закладів.

«Горностаївська дитяча музична школа» та «Селищний Будинок дитячої творчості», також шляхом злиття.

Відповідні рішення про створення нових закладів уже ухвалили на останній сесії. Однак цьому передувала значна підготовча робота – було проведено зустрічі з керівниками комунальних закладів та установ, з депутатами – керівниками політичних партій, обговорено на засіданнях профільної комісії.

Втім, було багато суперечок та протистоянь – особливо стосовно об’єднання музичної школи та Будинку дитячої творчості. Директор музичної школи Неля Ярова наголошувала, що таке злиття недоцільне і не відповідає законодавчим нормам. Юристи зі свого боку доводили, що все законно і реорганізація не вплине на отримання вихованцями школи документу про музичну освіту.

– Громада не може фінансувати установи та заклади в тому об’ємі, як було раніше, – наголошує керівник Горностаївської територіальної громади Дмитро Ляхно. – Питання оптимізації досить складне та болюче, але не нове – через це пройшли багато громад. Втім, це не означає, що обмежуватимуться права дітей з набуття музичної освіти, чи гурткова робота, яка має попит. Усе підтримаємо та збережемо. Ми підійшли до цих питань раціонально: нікого з викладачів музичної школи не скорочуємо, максимально буде збережено і керівників гуртків. Наголошую: ні педагоги, ні учні, ні батьки не постраждають.

Чи є інший варіант, щоб музична школа могла діяти без об’єднання з БДТ? Це цікавило окремих депутатів.

– Залишити можна так, як є, але тоді, згідно із законом, на керівника закладу покладається відповідальність забезпечення виплати заробітної плати працівникам до кінця фінансового року, – пояснила начальник фінансового відділу селищної ради Лідія Шарко. – Бюджет ухвалено, фонд зарплати виділено, а він прораховується лише до листопада.

– У такому випадку керівник закладу самостійно має визначити, кого залишити на неповну ставку, а кого скоротити, аби коштів на оплату праці вистачило до кінця року. Чи берете ви на себе таку відповідальність? – зазначив селищний голова Дмитро Ляхно.

Який зиск отримає громада від оптимізації закладів? За результатами злиття мережі закладів та установ у галузі культури буде скорочено посади керівника, бухгалтера і технічних працівників. Загалом очікується економія за пів року 364 тисячі гривень. Від злиття музичної школи з БДТ: було 27,5 штатних одиниць – залишиться 20. Скорочується одна посада керівника, решта – технічний персонал. За пів року економія складатиме 295 тисяч гривень.

Втім, попри те, що така оптимізація у майбутньому дасть можливість заощадити понад мільйон гривень за рік – це не означає, що в наступні роки не доведеться ще переглядати підходи до роботи закладів освіти, філій опорних закладів, наповнюваності класів та спрямування видатків. На це звернув увагу депутатів керівник Горностаївської громади Дмитро Ляхно.

Адже документи профільних міністерств, у яких вказано пропозиції стосовно подальшого функціонування закладів освіти, зокрема, лист Мінфіну містить алгоритм дій, спрямованих на значну економію коштів у сфері загальної середньої освіти, де вказано, що малокомплектні школи (менше 40–50 учнів) 2021 року не будуть фінансуватися за рахунок освітньої субвенції з держбюджету.

Тож найближчим часом об’єднані громади можуть зіткнутися із загрозою подальшої вимушеної оптимізації освітньої мережі, що передусім стосується малокомплектних закладів освіти. Оскільки утримувати неефективну освітню мережу не дозволяє обмежений бюджет громади.

Любов РУДЯ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон