У Херсоні школярів возять за хороші оцінки

Херсон, маршрутка, оцінка
Водій херсонської маршрутки став знаменитим за одну добу. А все завдяки своєму ноу-хау. Чоловік безкоштовно возить школярів, аби тільки ті добре навчалися. Квитком за проїзд слугує щоденник, якщо в ньому хороші оцінки. Таким чином діти отримують стимул для навчання.

Є в селищі Зеленівка, це околиця Херсона, зупинка з цікавою назвою «Ширма». Саме тут віднедавна можна спостерігати дивину. Після обіду сходяться діти зі щоденниками у руках. Просто на зміні сьогодні дядько Сергій. Водій Сергій Масляник на маршруті № 33 (Зеленівка — Центральний ринок) працює менше двох тижнів, а вже став улюбленцем серед школярів.

Учні різних класів знають: на цій маршрутці котується інша валюта — хороші оцінки. Тому й стараються вчити уроки так, щоб у щоденнику були тільки високі бали: 10, 11, 12. Щоденники водій перевіряє при вході до маршрутки.

«Це дійсно суперводій, я хочу сказати. І таких має бути більше — для стимулу наших дітей краще навчатися», — говорить вчителька початкових класів Галина Бойчук.

Сам Сергій Масляник на маршрутках працює вже 28 років. Ідея возити школярів за хороші оцінки для нього не нова. Такий метод впровадив ще років 7 тому, коли працював на маршруті № 3, який стартує з Комишан. У селищі досить великі відстані між зупинками, і коли діти, повертаючись із навчання, просилися проїхати безкоштовно, водій попросив відкрити щоденники. Такі методи від маршрутника не просто припали до душі дітям. У місцевій школі стало більше відмінників.

«Приходить якось одна жінка і кладе біля мене домашні тістечка. Кажу: а що це, кому передати? Так це ж Вам. На честь чого? А, виявляється, діти цієї жінки на уроках стали активними, тягнуть руки догори. Оцінки — чудові. Малеча збирає гроші, мамі на подарунок», — з усмішкою пригадує Сергій.

Таку ж маршрутну педагогіку водій вирішив впровадити у Зеленівці, коли перейшов працювати на автобус № 33. Чоловік і не сподівався, що просте бажання дарувати настрій собі й дітям зробить його місцевою знаменитістю. Просто один допис у Фейсбуці, який виставила мама однієї з учениць, — і людина на ранок прокидається «зіркою». Жінка теж приголомшена успіхом своєї публікації.

— Ще ввечері було близько 200 вподобайок і десь до 50 репостів. А вже на ранок, коли увімкнула телефон, він почав зависати від кількості коментарів і повідомлень. Просто ми так звикли до негативу, що, коли з’являється новина про людську небайдужість, доброту, це сприймається як щось незвичне, — говорить мама школярки Тетяна Близнецова.

Самі школярі такій ініціативі водія раді, тепер мають змогу назбирати невеличкий кишеньковий капітал — з тих грошей, які не треба платити за проїзд. Дарині Коваленко мама щодня дає 12 гривень — на дорогу до школи і в зворотному напрямку. Якщо безкоштовно дівчинка їздитиме хоча б тричі на тиждень, за місяць назбирається майже 150 гривень. Їх планує витратити на смаколики.

До речі, чимало дітей десанту журналістів, який з відомої причини висадився в Зеленівці, зізналися: добре навчаються не заради безкоштовного проїзду, хороші оцінки мали завжди. Просто тепер їздити цікавіше, такий собі азарт. Так само і водієві в задоволення перевіряти щоденники.

— Ну сьогодні день мегарезультативний, майже всі відмінники.

— Так а в заробітку Ви втрачаєте?

— Ну як сказати, трішки є. Але ж від своєї роботи я отримую задоволення. І це головне, — говорить водій.

Як же таку ініціативу водія сприймає його керівництво? В автопарку, де працює Сергій Масляник, запевняють, що підтримують стимулювання школярів до навчання. Такий собі соціальний проект, який започаткував водій, має право на життя і додає позитивного іміджу перевізнику.

Марина САВЧЕНКО
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон