Кому вигідно звинувачувати аграріїв у масовому морі птахів на Херсонщині?

аграрії, птахи, мор
Події, пов’язані із загибеллю птахів, які останнім часом сталися у біосферному заповіднику «Асканія-Нова», потрясають не тільки Херсонщину, але й всю країну. Ще тривають розслідування щодо масової загибелі «червонокнижних» журавлів, як знову резонансна звістка.

На цей раз на території біосферного заповідника «Асканія-Нова» виявили 187 трупів птахів, серед яких: крижень – 38; качка огар (червонокнижна) – 32; грачі – 75 та галки – 42.

Тож поки причини мору птахів будуть встановлювати, аграрії Херсонщини ініціювали зустріч, на яку запросили представників Держпродспоживслужби області, аби детально обговорити це питання.

Заступниця начальника ГУ Держпродспоживслужби Херсонщини Наталя Клим повідомила, що їх служба оперативно виїхала на місце, відібрала птахів та доставила на дослідження в лабораторію. Перші дослідження виявили відсутність хвороби Ньюкасла та високопатогенного грипу птиці.

«На території, де загинули птахи вже здійснено відбір води з чотирьох відкритих водойм, з годівниць та складських приміщень відібрано корми «Асканії-Нова». Всі ці набори зразків направлено на експертизу до Інституту екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя МОЗ України, зразки прийнято в роботу. Очікуємо два-три дні висновок лабораторії, що саме спричинило масову загибель цих птахів», - розповіла Наталя Клим.

Також, представниці Держпродспоживслужби в Херсонській області Наталя Клим та Лариса Коломієць розповіли, що відібраний патологічний матеріал внутрішніх органів загиблої птиці відправлено на декілька досліджень для з’ясування причин мору.

Що стосується випадку отруєння 218 сірих журавлів, то вони повідомили, що державні фітосанітарні інспектори здійснили виїзд до 49 суб’єктів господарювання, розташованих поруч із заповідником.

«Перевірки здійснювалися з виїздом на поля для виявлення залишків отруйних принад, які використовують для боротьби з гризунами. Відібрані зразки було направлено на визначення заборонених до використання пестицидів на основі фосфіду цинку. Їх не виявлено. Розслідування триває», - кажуть у Держпродспоживслужбі.

Аграрії, як і всі, прикро вражені тим, що гинуть птахи і переймаються не менше за інших. Вони зацікавлені в об’єктивному розслідуванні і готові допомогти та долучитися до з’ясування причин попередньої загибелі «червонокнижних» журавлів та птахів, яких виявили мертвими 23 лютого.

Як зазначає голова представництва ВАР у Херсонській області Володимир Хвостов, всі звинувачують аграріїв, а між тим можуть бути різні причини. Потрібно дочекатись офіційних висновків експертизи та об’єктивного і всебічного розслідування.

«Наша країна завоювала позицію провідного гравця серед іноземних конкурентів. Перед відправкою вітчизняне зерно проходить ретельний контроль якості на території нашої держави, та вже після доставки – перевірку з боку покупця. Тож агровиробники дотримуються світових стандартів з якості. А при обробці землі працюють за новітніми технологіями та з сертифікованими, дозволеними екологічними та безпечними препаратами захисту рослин. Адже перш за все для нас важлива продовольча безпека», - наголосив Володимир Хвостов.

Херсонська область унікальна – це край садівництва, овочівництва, є потужне зерновиробництво. Тільки у 2020 році Херсонщина виробила 2,7 млн тонн зернових та зернобобових культур. Тож економіка нашого регіону, її розвиток та благополуччя населення напряму залежить від експорту зерна на світові ринки.

А між тим, в деяких засобах масової інформації, звинувачуючи в усьому аграріїв, почали розгойдувати тему заборони експорту херсонського збіжжя. І подібне розповсюдження інформації підриває економіку області. Ба більше, чорний піар негативно впливає не тільки на Херсонщину, а й на Україну в цілому, тож говорити про заборону експорту зерна з області – неможливо.

Володимир Хвостов з цього приводу зазначає, що основна площа обробляється сумлінними виробниками, здебільшого великими та середніми агропідприємствами. Проте не варто виключати і те що на Херсонщині багато працює одноосібних і дрібних сільгоспвиробників, особливо у Чаплинському районі, тому ймовірні факти порушення застосування препаратів боротьби із гризунами. Але це поодинокі факти і тут потрібна робота правоохоронців, а у разі виявлення порушень і відповідне покарання.

«Якщо виявлять винних – вони мають нести відповідальність і бути покарані, але не повинні страждати всі аграрії загалом», - наголошує Володимир Хвостов.

З якої саме причини відбувається масовий мор птахів незрозуміло. Може все-таки варто шукати причину глибше, а не на поверхні. Розглянути можливість ввезення в Україну фальсифікованих хімікатів, купуючи які, аграрії навіть не здогадуються, що це контрафакт.

Напевно, не варто скидати з рахунків викиди заводу Кримський титан, який знаходиться поблизу, в промисловій зоні заповідника.

Щоб об’єктивно оцінити ситуацію із загибеллю птахів саме цієї зими, давайте спиратися на закони та наукові факти і дослідження.

І хоча є ті, хто звинувачує всіх фермерів у причетності до мору птахів, ми живемо в правовій державі і поки не буде офіційних доказів, подібні звинувачення розцінюються як наклеп.

Найголовніше завдання для всіх нас – з’ясувати причини того, що ось уже вдруге цьогоріч трапляється в біосферному заповіднику «Асканія- Нова», а не призначати без «суду і слідства» винних, як це намагаються робити зараз!

Марья САБЛИНА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон