На Херсонщині громада вимагає прибрати екологічну бомбу

екологія, генічеськ, хімікати
Позбутися екологічної «бомби уповільненої дії» поруч із курортам на узбережжі Азовського моря вимагають депутати Генічеської райради.

На сесії вони звернулися до Кабінету Міністрів України та Херсонської облради із проханням відшукати в держаному та обласному бюджетах кошти на вивезення та утилізацію 160 тонн не придатних для використання пестицидів.

Ще 2001 року їх звезли з сусідніх районах на майданчик біля селища Рикове (Партизани), але за цей час залізобетонні ємності почали протікати, і є ризик отруєння ґрунтових вод та повітря. Через що громада району й намагається позбутися загрози.

Однак зупинка - за грішми. Адже, крім сховища у Риковому, на Херсонщині є ще два аналогічні майданчики, і загалом на них залежалося 1,8 тисячі тонн таких само "скарбів". Їх можна утилізувати методом спалювання у високотемпературних печах, але в Україні таких підприємств наразі немає. У 2019 році понад сто тонн хімікатів з складів біля сіл Дніпровське та Федорівка під Херсоном довелося для знешкодження "експортувати" до Франції, і кошти на це збирали чотири роки.

Щоб звільнити область від усіх залишків непридатних пестицидів, потрібно ще не менш як 150 мільйонів гривень, а таких грошей немає. Тож мешканцям та гостям краю залишається тільки задовольнятися облудними табличками "Херсонщина - екологічно чиста область", які років із десять тому порозставляли на узбіччях автотрас за розпорядженням одного з колишніх голів облдержадміністрації.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон