Аграрне підприємство на Херсонщині планує збільшити дійне поголів'я корів

Херсонщина, корови, Дмитрієва
В Україні кардинально скорочується виробництво молока, катастрофічно зменшується поголів’я тварин, і м’ясна та молочна галузі взагалі можуть зникнути протягом наступних двох років.

Таку думку висловлювали аграрні асоціації 17 лютого 2021 року на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики. Поглиблення кризи молочної галузі загрожує повним її занепадом та перетворенням України на повністю імпортозалежну країну.

За статистичними даними, щороку в Україні молока виробляють близько 9 мільйонів тонн. Проте, насправді таких обсягів немає. Фактично маємо не більше 6 мільйонів тонн. А звідси – нестача сировини для переробної промисловості, яка у цьому сегменті за останні десятиліття доволі серйозно розвинулася. Наразі ж наша країна перебуває на 22 місці у світовому рейтингу виробників молока.

Дійсно, ситуація з молочарством сьогодні критична по всій країні, і Херсонщина не виняток. Тільки за січень поточного року виробництво молока зменшилося на 3,9% у порівнянні з аналогічним періодом торік.

Окрім того, протягом останніх років у молочному скотарстві відзначається стійка тенденція зменшення поголів’я великої рогатої худоби та корів, найбільш відчутно це у господарствах населення.

Тож, коли «міліють» молочні ріки по всій країні, особливої уваги заслуговує діяльність ТОВ «Торговий дом «Долинское», яке входить в ТОП-10 кращих вітчизняних господарств-молоковиробників за показниками продуктивності.

Керівник підприємства «Торговий дом «Долинское» Володимир Хвостов наголошує, що за останні кілька років молочна галузь зазнала багатьох змін, зросли вимоги, відповідно, зріс і попит на якісну продукцію, а саме - молоко екстра-класу.

«Ми маємо всі передумови для успішного ведення молочного скотарства в Україні. Наша компанія, яка розташована в селі Долинське, Чаплинського району постійно розвивається, веде пошук нових технологій виробництва та впроваджує їх для того, щоб задовольнити потреби споживчого ринку у високоякісній, смачній та здоровій молочній продукції. Адже продовольча безпека – передусім», - підкреслює він.

Що стосується ТОВ «Торговий дом «Долинское», то воно досягло світових стандартів з надою молока на одну корову за рік – а це понад 10500 кг молока. Значними є показники валового річного виробництва високоякісного сирого молока екстра-ґатунку, які становлять понад 11 тисяч тонн на рік.

На підприємстві утримують понад 1540 дійних корів. Добові надої сягають 35 кг молока і більше на одну голову. Основний покупець сировини ТОВ «ДАНОН Дніпро». Щодня понад 40 тонн молока екстра-ґатунку ТОВ «Торговий дом «Долинское» постачає своїм партнерам.
Як зазначає Володимир Хвостов, у планах компанії подальший розвиток тваринництва і, зокрема, молочного скотарства: «На меті реалізація проєкту з будівництва додаткового корівника на 600 голів корів, що дасть змогу збільшити дійне стадо до 2000 тисяч голів. Цьому сприяє і попередньо закладена проєктна потенційна потужність всього тваринницького комплексу, і, що не менш важливо, наявність власної кормової бази», - зазначає Володимир Хвостов.

Як зазначає Володимир Хвостов, у планах компанії подальший розвиток тваринництва і, зокрема, молочного скотарства: «На меті реалізація проєкту з будівництва додаткового корівника на 600 голів корів, що дасть змогу збільшити дійне стадо до 2000 тисяч голів. Цьому сприяє і попередньо закладена проєктна потенційна потужність всього тваринницького комплексу, і, що не менш важливо, наявність власної кормової бази», - зазначає Володимир Хвостов.

Під кормовими культурами в ТОВ «Торговий дом «Долинское» відводиться 1500 га зрошуваних земель. У повному обсязі забезпечується тваринницька галузь власними грубими кормами, які зберігаються в спеціально обладнаних силосних траншеях протягом всього осінньо-зимово-весняного періоду.

Збільшення виробничих потужностей молочно-товарного комплексу ТОВ «Торговий дом «Долинское» завдяки будівництву нового приміщення для тварин дозволить наростити обсяги виробництва від 60 до 65 тонн молока на добу, створити додаткові робочі місця для сільських жителів і, відповідно, збільшити надходження до бюджетів усіх рівнів.

Анна ДМИТРІЄВА
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон