У Херсонському музеї отримали новий артефакт

Херсон, краєзнавчогий музей, артефакт
Новий артефакт поповнив колекцію Херсонського обласного краєзнавчого музею. Це ніж козацької доби, який передав херсонець. Декілька місяців експонат проходив ідентифікацію.

Старша наукова співробітниця музею Алевтина Мелентьєва показує новий експонат – ніж 17-18 століття, козацької доби. "До нашого музеї завітав відвідувач, який побажав залишитися незнайомим і сказав, що хоче подарувати нам ось цей предмет.

Наш предмет в добрій збереженості. У нього є рідні кістяні накладки. На одному боці побачимо. Заглиблення овального типу чи підкова, це дає нам можливість припустити, що це клеймо. Але ми не можемо сказати, що за майстерня була. Клеймо свідчить, що він вироблений у професійній майстерні. А таких майстерень на наших територій не було".

Цей ніж - не козацька зброя, він побутовий, розказує Алевтина Мелентьєва. Носили їх у шкіряних футлярах, або у сумках, які закріплювалися на поясі, інколи - за халявою взуття. "Їх використовували ось для чого. Могли заточувати пір′я, різні палички, використовувати, як столовий ніж, а також використовували для гоління бороди. Всі ножі були майже однакові, але відрізнялися розміром і кутом заточування".

Алевтина Мелентьєва каже, що предметів козацької доби до нашого часу збереглося мало. Цей ніж ідентифікували майже три місяці. "Я знайшла тільки один малюнок, де показаний предмет схожий на наш. Ось можна його порівняти. Ви бачите, книга велика, в ній багато фотографій, але стосовно нашої теми ми не можемо знайти додаткової інформації.

Ми його ідентифікували. Подібні ножі у досить великій кількості були знайдені при битві під Берестечком. Тому ми можемо підтвердити, що це дійсно ніж, який відноситься до Козацької доби 17-18 ст."


Тепер цей ніж стане експонатом постійнодіючої виставки "Понад Дніпром козацьким”.

За матеріалами Суспільне. Херсон.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон