Прокуратура моніторить політичну ситуацію на Херсонщині

Для цього наказом прокурора Херсонської області Костянтином Свіденко створено робочу групу, яка постійно моніторить суспільно – політичну ситуацію в області на предмет наявності фактів порушення законодавства

В тому числі і нещодавно прийнятих законів, які стосуються політичної ситуації в державі, як, наприклад, Закон «Про усунення негативних наслідків та недопущення покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань».

Про суть цього Закону, терміни та умови його реалізації розказав журналістам прокурор Херсонської області Костянтин Свіденко:

- Цей закон, як ви знаєте, був прийнятий 28 січня, 31 січня поточного року він підписаний Президентом держави і наступного дня опублікований у офіційних виданнях, зокрема у «Голосі України». Закон набрав чинність 2 лютого, тобто на наступний день після його опублікування.

Водночас, законодавцем у цьому законі визначено окремо термін «вступу в дію» цього закону і він вступає в дію на наступний день після опублікування на офіційному сайті Генеральної прокуратури України інформації про вчинення певних дій по розблокуванню та звільненню адміністративних будівель, транспортних мереж як у місті Києві, так і у інших містах, де такі події мали місце, окрім тих, на яких відбуваються мирні акції протесту.

- Але ж у нас в Херсоні не було захоплень адмінбудівель, а чи були у нас затримані?

- Дійсно, в Херсонській області не було факті блокування та захоплення будівель органів місцевої влади, місцевого самоврядування. Також злочини, пов'язані з цим не реєструвалися і, як наслідок, в провадженні правоохоронних органів не перебували.

Крім того, не знажаючи на те, що у нас немає людей, які підпадають під дію закону, наказом прокурора області створено робочу групу, яка постійно моніторить ситуацію в області. Направлені відповідні запити до всіх правоохоронних органів, органів місцевої влади і місцевого самоврядування.

- Чи розповсюджуватиметься цей закон на інших осіб?

- Є певна категорія статей Кримінального кодексу, які підпадають під дію цього закону. В основному це кримінальні злочини, пов'язані з хуліганськими діями з порушеннями громадського порядку, з порушенням порядку роботи органів місцевої влади, місцевого самоврядування. Тобто, злочини, які посягають на життя та здоров'я громадян, під дію цього закону не підпадають.

- Де і коли будуть опубліковані результати дії цього закону?

- До 17 лютого включно поточного року на офіційному веб-сайті Генеральної прокуратури України повинно бути опубліковано повідомлення Генерального прокурора про те, що допуск до будівель, комунікаційних та транспортних мереж, які на теперішній час заблоковано і зайнято, здійснюється для їх функціонування в нормальному режимі. Наступного дня після цієї публікації вказаний закон вступить в дію. Якщо не буде такого повідомлення на офіційному сайті Генеральної прокуратури України до 18 числа, цей закон втрачає дію та списується до архіву, тобто застосовуватися він не буде.

- Яка на сьогодні кількість затриманих?

- За інформацією Генеральної прокуратури України за вчинення вищевказаних правопорушень затримано порядку 270 осіб. І хочу зазначити, що з боку влади та правоохоронних органів на теперішній час здійснюються певні дії, які спрямовані на гуманізацію запобіжних заходів, яки були обрані стосовно учасників цих подій. Тобто, з загальної кількості затриманих на 11.02. під вартою перебуває трохи більше 60 осіб. (на теперішній час майже всі вже звільнені -ред.) Для інших запобіжний захід змінено або на домашній арешт, або на особисте зобов'язання, заставу, особисту поруку. Відносно 2 осіб, наскільки нам відомо, запобіжний захід взагалі не обирався у зв'язку зі станом здоров'я.

Тобто влада робить все, щоб показати своє ставлення до виконання цього закону, що вона налаштована на те, щоб цей закон дійсно виконувався. Слово за опозиційною стороною, яка повинна виконати вимоги, виписані у цьому законі. На мій погляд говорити про заручників, про яких зараз іде мова в засобах масової інформації, немає ніякого сенсу, тому що левова частка людей, які затримувалися, перебуває на волі.

На мій погляд, цей закон спрямований на те, щоб зробити можливим примирення у громадському суспільстві, на яке сподівається кожен громадянин. Дійсно, мирні акції в багатьох випадках супроводжувалися фізичним насильством у зв'язку з провокаціями певних осіб, організатори яких на цей час скоріш за все перебувають в числі тих, які знаходяться під вартою.

Цей закон має примирити суспільство та перегорнути сторінку, яку не дуже хочеться бачити громадянам України та за кордоном, і після цього розпочати нормальний політичний діалог щодо врегулювання протистояння в суспільстві, яке на теперішній час існує.

За матеріалами прокуратури Херсонської області

Фото сайту www.kherson.pro

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон