Віталій Булюк подякував воїнам-інтернаціоналістам

Булюк, воїни-інтернаціоналісти, Наш край
Депутат Херсонської обласної ради, лідер ХОО ПП «Наш край» Віталій Булюк подякував воїнам-інтернаціоналістам за мужність та вміння любити свою країну:

…У 1986 році, коли бойові дії Обмеженого контингенту радянських військ в афганській епопеї 1979-1989 років йшли повним ходом, я вступив до військового училища. І кожен, хто випускався, мав шанс потрапити на ту війну.

За великим рахунком нас, майбутніх офіцерів, туди й готували. За ті довгі 10 років багатьох із нашого училища живими вдома не дочекалися…

Бувши молодими, наше покоління особливо не задумувалося про істині причини участі СРСР в тій далекій війні. Ідеологія працювала так, що усе сприймалося як захист інтересів країни й дух патріотизму, тому багато з нас були готові туди їхати.

Кожен, хто побував "за річкою" вийшов звідти загартованим Афганістаном і з розумінням цінності кожного життя. Адже десятиріччя збройного конфлікту забрало близько 15 тисяч їхніх побратимів, народжених в Україні. Серед них були 67 мешканців Херсонщини, ще двоє наших земляків пропали безвісти.

Можливо, скоріше, тому під час Майдану багато учорашніх шураві, стаючи учасниками "Афганської сотні", не обирали явно чиюсь сторону, а ставали "стіною" між протестувальниками й правоохоронцями, аби ослабити їхнє зіткнення і рятувати життя обох сторін.

Коли почалися події на Сході країни афганці були серед тих, хто першими захищали рубежі Донбасу. В батальйонах самооборони, які складалися з патріотично налаштованих людей без бойового досвіду, саме вони формували кістяк підрозділів.

Сьогодні ми згадуємо воїнів-афганців і їхніх побратимів, які виконували свою непросту бойову місію в більш як двадцяти країнах світу. Їхнє бойове братство об’єднане в Херсонську обласну організацію Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), куди входить понад 3 з половиною тисяч осіб.

З 2002 року Херсонська обласна рада прийняла рішення надавати організації фінансову підтримку із бюджету. У 2020 році вона склала понад 120 тисяч грн., в тому числі 40 тис. на урочисті заходи. Сім’ї загиблих в м. Херсоні повністю звільнені від сплати за комунальні послуги. А всі діти, батьки яких загинули в Афганістані отримали вищу освіту коштом державного бюджету, працевлаштовані.

Є й інша підтримка, як з боку держави, так і місцевої влади. Але навряд чи цього досить і точно не замінить батькам загиблих синів, а дітям їхніх батьків...

Дякую за вашу мужність, за вміння любити свою країну, тримати удар і триматися разом, - подякував Віталій БУЛЮК.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон