Реанімувати зрошення на Херсонщині допоможе прийняття Закону "Про Об'єднання водокористувачів"

Херсонщина, зрошення, Дмитрієва
Для Херсонщини, як і для інших південних регіонів, зрошення на сьогодні є одним із основних виробничих інструментів, який дає змогу ефективно працювати та отримувати стабільно високі врожаї.

В умовах зміни клімату питання зрошення постає, як ніколи, гостро. Тому, аби в нашої держави з’явилися хороші перспективи у вітчизняному агросекторі, необхідно відновити зрошувальну систему: лише відрегулювання поливів на площі 500-550 тис. га дозволить щороку на 8-10 млн тонн додатково виробляти сільськогосподарської продукції.

Аграрії, Уряд, експерти сходяться в одному – реанімувати зрошення допоможе саме прийняття законопроєкту «Про Об’єднання водокористувачів» (ОВК), робота над яким тривала майже два роки і до розробки якого активно долучилася Всеукраїнська Аграрна Рада.

Ну, а поки проєкт Закону про ОВК проходить всі юридичні процедури, аграрії Херсонщини зробили перший крок та створили громадську спілку «Асоціація Об’єднання Водокористувачів».

Як зазначає член правління ВАР, голова представництва ВАР у Херсонській області та вже новоствореної «Асоціації Об’єднання Водокористувачів» Володимир Хвостов, спілка дозволить представляти інтереси агровиробників-водокористувачів не тільки на різних державних рівнях, але й за межами нашої країни.

«Земельний банк членів Асоціації наразі становить понад 110 тисяч гектарів. Це більше третини від усіх зрошуваних земель Херсонщини. Ми об’єдналися аби наш голос був більш потужним у розв’язані нагальних проблемних питань в сфері управління води та інвестицій у зрошення. І для того, щоб досягти нового формату управління води від точки водовиділу», - наголошує Володимир Хвостов.

Він зазначає, що Закон про ОВК стане «настільною книгою» для аграріїв-водокористувачів: «Разом з аграріями, юридичним відділом ВАР ми підготували проєкт Закону, який стане поштовхом для відновлення та розвитку зрошення в Україні. Законопроєкт підтримав Президент України та сьогодні документ знаходиться на розгляді Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики. Ми сподіваємось, що всі юридичні процедури завершаться до середини цього року», - зауважує Володимир Хвостов.

За його словами, документ має достатньо переваг, зокрема, сприятиме передачі на баланс ОВК зрошувальних мереж та насосних станцій, скоротить державні видатки, створить умови для відновлення та розвитку меліорації, а також допоможе залучити інвестиції у реконструкцію та модернізацію інженерної інфраструктури.

Адже, через те, що практично всі насосні станції є державними, вони не мають сучасного енергоефективного обладнання. Також, за цієї причини, немає змоги підтримувати обладнання в належному стані.

І саме Закон «Про Об’єднання водокористувачів» покликаний реанімувати та розвивати систему зрошення через активне залучення до процесу самих агровиробників, які користуються водою для поливу земель та дозволить фермерам консолідуватися та вкладати кошти в модернізацію таких насосних станцій.

Аліна ДМИТРІЄВА

P.S. До речі, на Херсонщині найкраще збережений водогосподарський комплекс та зосереджені найбільші площі під крапельним зрошенням. І Херсонська область може стати наочним прикладом у будівництві нових та сучасних систем іригації.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон