У Херсонському держуніверситеті успішно працює освітній Центр "Крим-Україна"

ректор, Співаковський, Крим-Україна
Ректор ХДУ Олександр Співаковський зустрівся з представниками команди проєкту USAID «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II). Говорили про співпрацю з освітнім Центром «Крим-Україна», який успішно працює у Херсонському державному університеті.

- Наявність такого центру - це можливість для дітей, які залишились на тимчасово-окупованій території, мати доступ до якісної освіти та відчувати, що Батьківщина про них дбає.

На посаді очільника Комітету з питань науки та освіти Верховної Ради робив усе можливе, щоб у нашої держави були відповідні законодавчі підстави для того, аби діти-кримчани та діти з інших тимчасово окупованих територій мали можливість навчатись в Україні. Затвердження квоти у 1 тисячу студентів, які можуть навчатися за рахунок українського бюджету – це результат нашої законотворчої діяльності.

Цілком логічно, що зараз як ректор вишу в області, яка межує з анексованим Кримом, приділяю серйозну увагу забезпеченню права кримчан на освіту. За ці роки ми мали 605 відповідних звернень від кримчан, які бажали навчатися у Херсонському державному університеті. 67 вступили до нас за цей час.

Є й проблеми. Про них я теж розповів на зустрічі. Нещодавно отримав повідомлення від студентки, яка проживає в Армянську, що її не пропустили на територію України на адміністративному кордоні. Потреба скласти сесію виявилась не достатньою підставою. Це мені нагадало Радянський Союз, коли, щоб виїхати за кордон, потрібно було отримати дозвіл на виїзд.

Це неприпустиме обмеження прав, про яке треба казати на міжнародних майданчиках. Дитина, родина з Криму ризикують власною безпекою, коли приймають рішення про навчання в Україні. Але ми готові й до таких викликів. Дозволяємо частині студентів, які опинилися в складних обставинах, віддалено навчатися у нас.

Ми здатні забезпечити будь-які форми навчального процесу. Зараз це вимоги часу та обставин. Будемо їм відповідати, якщо вважаємо наш університет прогресивним. Ми не лише цінуємо академічну свободу студентів, ми вважаємо, що це потужний інструмент формування особистості, яка далі формує свою траєкторію життя.

Напрямки співпраці є, коли вони оформляться у конкретні проєкти, обов’язково розповім, - пообіцяв Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон