Населення Херсонщини повною мірою забезпечене основними продуктами харчування

Такий висновок можна зробити по результатах наради, яка відбулася 12 лютого в Херсонській обласній державній адміністрації за участі заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Валерія Давиденко

Робочу нараду на базі Херсонської області, керівництво агропромислового комплексу держави - Мінагрополітики України спільно з Департаментом агропромислового розвитку вирішили провести з метою обговорення питань щодо підтримки розвитку інфраструктури аграрного ринку регіону та вжиття заходів щодо забезпечення стабільної цінової ситуації на продовольчому ринку.

У нараді приймали участь заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Валерій Давиденко, директор Департаменту продовольства Міністерства аграрної політики і продовольства України Олександр Куц , директор УкрНДІ «Украгропромпродуктивність» Іван Демчак , заступник голови Херсонської облдержадміністрації з питань АПК Михайло Мельник, директор Департаменту АПР ХОДА Віталій Ярмак.

Також до участі у заході були запрошені керівники структурних підрозділів з питань агропромислового розвитку, економіки і торгівлі облдержадміністрації, начальники управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій, Головного управління статистики, структурного підрозділу міськради з питань торгівлі, територіальних органів Антимонопольного комітету України, Державної інспекції з контролю за цінами, Державної інспекції сільського господарства України, регіонального відділення Аграрного фонду України, регіонального центру продуктивності НДІ «Украгропромпродуктивність», регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, голови правління облспоживспілки, представники суб'єктів мережевої роздрібної торгівлі, продуктових ринків, овочесховищ, заготівельних організацій, підприємств і об'єднань хлібопекарської галузі в області.

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Валерій Давиденко коротко проаналізував роботу Міністерства Мінагрополітики і аграрного сектору за 2013 рік: «У 2013 році робота Мінагрополітики була направлена на виконання завдань програми економічних реформ національного плану Президента України Віктора Януковича. А також державної програми розвитку економіки на 2013-2014 роки.

Ми працювали за такими основними напрямками завдань, поставлених Президентом України: забезпечення продовольчої безпеки та нарощення експортного потенціалу, розвиток базових галузей сільського господарства, розбудова інфраструктури аграрного ринку, стабілізація цінової ситуації на продовольчому ринку, дерегуляція підприємницької діяльності та покращення інвестиційного клімату, соціально-економічний розвиток сільських територій.

За підсумками роботи 2013 року виробництво валової продукції склало понад 253 млрд грн. 47 млрд грн. надійшло до зведеного бюджету від підприємств АПК. Обсяг сільськогосподарського виробництва у порівнянні з 2012 роком зріс на 13,7 %. У це, мабуть, єдина галузь, яка на сьогоднішній день працює стабільно та ефективно».

Сьогодні одним із головних завдань в Херсонській області, як і в цілому в Україні є забезпеченість стабільності цінової ситуації на внутрішньому ринку, створення запасів продовольства в необхідних обсягах, встановлення дієвого контролю за цінами.

У 2013 році на Херсонщині валовий збір зернових культур склав 1683,9 тис. тонн, що перевищує потребу населення більше як в 10 разів, картоплі - 272,5 тис. тонн, овочів - 1161,1 тис. тонн, із них капусти зібрано 138,2 тис. тонн, цибулі - 170,4 тис. тонн, моркви - 71,5 тис. тонн, буряка столового - 38,8 тис. тонн.

Згідно показників роботи підприємств галузі харчової та переробної промисловості за минулий рік збільшено виробництво круп на 3873 тонни (116%), борошна на 687 тонни (100,8%), овочів консервованих натуральних на 647 тонн (102,7%). Також зросло виробництво продуктів кисломолочних на 8455 т (121,3%), молока обробленого рідкого – на 2610 тонн (139,9%).

В той же час, присутнє незначне зниження по виробництву масла вершкового на 3,8%, сирів жирних 19,8%, основною причиною є залишки готової продукції на складах підприємств, а також у зв'язку із переходом на роботу з підприємствами торгівлі відповідно до заявок.

Агропромисловий комплекс Херсонської області є основою забезпечення жителів області якісними продуктами харчування у необхідному обсязі за доступними цінами.

Важливу роль в насичені споживчого ринку продовольчими товарами відіграють заготівельно-збутові кооперативи, яких в області налічується 24 (59% від загальної кількості кооперативів). Заготівельні кооперативи реалізують свою продукцію на переробні підприємства та ринки. Обсяг реалізованої продукції сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами за 2013 рік становить: молочної продукції - 17,9 тис. тонн; плодоовочевої продукції - 310 тонн; зернові - 1015 тонн.

Вже зазначеними кооперативами за 2013 рік реалізовано плодоовочевої продукції на суму 2070 тис. грн з них на переробні підприємства та на ринки відповідно 74% та 26% від загального обсягу реалізації плодоовочевої продукції.

Враховуючи те, що в області виробництво сільськогосподарської продукції є роздрібненим, впорядкувати та стимулювати рівномірний розподіл овочів, фруктів, баштанних та інших сільськогосподарських продуктів можливо лише завдяки розширенню мережі логістичних центрів та оптових ринків. В кінцевому результаті це дозволить забезпечити ринок збуту сiльськогосподарської продукції, вирощеної товаровиробниками області, i що важливо, вести регуляторну цінову політику вiдповiдно до реальних показників попиту та пропозиції на ринку.

Ситуацію на Херсонщині окреслив заступник голови Херсонської облдержадміністрації з питань АПК Михайло Мельник: «Якщо буде єдина торгова площадка, де буде сконцентрована вся інформація про наявність товару, про попит на цей товар, про його виробництво в регіоні, тоді зовсім по-іншому будуть йти торги, і ми це робимо, ми зараз створюємо єдину логістичну систему регіону. Центром цієї логістичної системи буде Регіональний інформаційно-маркетинговий центр, який ми зараз створюємо за допомогою Проекту «USAID Агроінвест».

Пріоритетним напрямком в області є розвиток інфраструктури аграрного ринку, адже функціонування в регіоні об'єктів для зберігання овочевої продукції дає можливість здійснювати реалізацію овочів та картоплі в зимовий період за цінами більш ніж в два рази нижчими від ринкових.

На сьогодні в області діють 49 об'єктів для зберігання овочів та картоплі загальною ємністю 155,8 тис. тонн. Для забезпечення збереженості врожаю в зимовий період в області закладено овочів в овочесховища 66,3 тис. тонн., картоплі 2,95 тис. тонн. Станом на сьогодні реалізовано 30,2 тис. тонн овочів, 2,0 тис. тонн картоплі. На даний час в наявності є 36,1 тис. тонн овочевої продукції та 950 тонн картоплі.

На Херсонщині сучасний стан ринку сільськогосподарської продукції та продовольства характеризується стрімким формуванням ринкової схеми просування продукції від виробника до споживача, яка була б здатна забезпечити скорочення втрат сільськогосподарської продукції, підвищити її якість, сприяти формуванню ринкових цін.

Сприяючи зміцненню організацій виробників і кооперативів, створенню і розвитку ефективних сільськогосподарських каналів для малих і середніх виробників в області залучено Проект «USAID Агроінвест», який другий рік поспіль надає грантову підтримку розвитку логістичних потужностей. За цей період проектом надано грантову підтримку 10 підприємствам, в складі яких є оптово-роздрібний ринок «Новий ринок» Голопристанського району, оптовий ринок в с. Чорнянка у складі кооперативу «Чорняночка» та ТОВ «Херсонський оптовий ринок».

В області отримали юридичний статус оптовий сільськогосподарський ринок 2 оптових ринки сільськогосподарської продукції «Нежданна» та ТОВ «Херсонський оптовий ринок».

Станом на 01 лютого 2014 року в області зареєстровано 53 оптово-роздрібних ринків, з яких 17 відносяться до системи облспоживспілки, що надають послуги з питань збуту продукції продовольчого та непродовольчого напрямків.

Облспоживспілка здійснює закупівлю та реалізацію продукції на Херсонщині, співпрацює з західними регіонами в напрямку закупівлі та обміну продукцією з метою забезпечення області товарами, які не виробляються в регіоні.

На ринках обласного центру відведено спеціально визначені місця для постійної торгівлі безпосередніми сільськогосподарськими товаровиробниками продукцією власного виробництва.

З метою забезпечення якісною продукцією населення в області діє мережа фірмових магазинів «Таврія», АФ «Білозерський» Білозерського району та виїзна торгівля по м. Херсону. Мають постійні торгівельні місця для реалізації власної продукції на ринках м. Херсона ЗАТ «Фрідом Фарм Бекон», САФ «Прогрес» (м'ясна продукція), ТОВ «Данон Дніпро» (продукція переробки молока), ВАТ «Херсонський хлібокомбінат» (хлібобулочні вироби), АТЗТ «Херсонська кондитерська фабрика» (кондитерські вироби), ДП «Гауда» Білозерського району, ВАТ «Бериславський сирзавод», ВАТ «Чаплинський сирзавод» (кисломолочна продукція).

На Херсонщині представлені суб'єкти мережевої торгівлі у кількості 4690 одиниць («Фреш», «Сільпо», «Велика кишеня», «АТБ», «Екомаркет», «Білла» та ін.).

Стосовно цінової ситуації. В області цінова ситуація на споживчому ринку залишається стабільною. Станом на початок лютого в порівнянні з минулим роком рівень середніх роздрібних цін на основні продовольчі товари по області є нижчим ніж по Україні по 13 видах продукції з 23.

Залишилися без змін, або знизилися середні роздрібні ціни по області (від 0,2 % до 24,4 %) по 10 видам продовольчих товарів: крупи гречані, молоко жирн. 2,5%, сало, хліб з борошна пшеничного I ґатунку, хліб житній, житньо-пшеничний, сметану жирн.15-20%, масло вершкове 72-73 %, яловичину, свинину, яйця курячі І-ІІ ґатунку.

Станом на 04 лютого 2014 року сукупна вартість набору основних овочів по області становить 17,41 грн. Аналогічна цифра по Україні становить 17,85 грн. За тиждень по області зростання вартості не відбулося. По Україні вартість набору зросла на 0,18 грн. Темп росту по області по відношенню до аналогічного періоду 2013 року становить 173,8 %. По Україні цей показник – 167 %.

З метою недопущення безпідставного підвищення цін на продовольчі продукти та насичення ринку продовольством обласною державною адміністрацією проводяться заходи щодо інтервенції продукції на ринки від товаровиробників, а також встановлення прямих зв'язків (без посередників) між крупними підприємствами торгівлі (супермаркетами) та виробниками.

Так, 01 серпня 2013 року підписано меморандум з асоціацією виробників хліба в Херсонській області, асоціацією підприємств мережі роздрібної торгівлі та регіональним відділенням Аграрного фонду щодо забезпечення стабільної ціни на соціальні види хліба у 2013/2014 маркетинговому році.

Поряд з цим, з метою наповнення споживчого ринку продуктами харчування, недопущення ажіотажного попиту та запобігання необґрунтованому підвищенню цін на продовольчі товари щотижня в області проводяться ярмарки-продажі сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки.

В результаті усіх цих заходів, як зазначив Директор Департаменту АПР Херсонської облдержадміністрації Віталій Ярмак «..населення Херсонської області повною мірою забезпечене овочевою продукцією. Наприклад обсяг виробництва за 2013 рік капусти склав 138,2 тис. тонн при потребі населення області з урахуванням норм споживання в 19, 5 тис. тонн, буряків 38,8 тис. тонн, потреба населення – 4,3 тис. тонн, моркви 71,5 тис. тонн, потреба населення – 6,5 тис. тонн, цибулі 170,4 тис. тонн, потреба населення – 6,5 тис. тонн. Така ж ситуація і на ринку тваринницької продукції 1185,2 млн. шт. яєць при потребі населення області з урахуванням норм споживання в 249,7 млн. шт. В повному обсязі населення забезпечене у хлібі та хлібобулочних продуктах».

На сьогоднішній день питання щодо забезпечення стабілізації цінової ситуації на продовольчому ринку знаходиться на постійному контролі облдержадміністрації та її структурних підрозділів. Населення Херсонщини повною мірою забезпечене основними якісними продуктами харчування за доступними цінами.

Марина Сакура

P.S. Статтю створено по матеріалам Департаменту АПР ХОДА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон