На Херсонщині готуються до відкриття сезону розкопок

Херсонщина, сезон розкопок, Яновський
До відкриття нового сезону археологічних експедицій та розкопок готуються науковці на Херсонщині.

Для них чи не найважливіший об’єкт – пізньоскіфське городище Червоний Маяк. У минулі роки тут досліджували могильник, і відшукали чимало поховань із артефактами – від кераміки до прикрас. Зараз же роздумують, чи не переключитися від могильника на саме городище.

Але тут є свої складнощі: після розкопок його доведеться консервувати, аби не пошкодити суміжні ділянки. А це додаткові витрати часу й грошей, - зауважує начальник Інспекції охорони пам’яток історії та культури Херсонщини (працівники цієї установи – незмінні учасники досліджень у Червоному Маяку) Іван Солоницький.

«Націлилися» науковці з Інституту археології НАН України і на розкопки біля древньої фортеці Тягинь. Тут минулого року також підняли чимало цікавих знахідок, які дозволяють більше дізнатися про економічні зв’язки південноукраїнських територій із Литовським князівством тощо.

На організацію експедиції до Тягині депутати з «гуманітарної» комісії Херсонської облради схвалили виділення з бюджету 60 тисяч гривень. Але цей грант ще треба буде підтвердити голосуванням на сесії.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон