Пріоритети розвитку людського капіталу Херсонщини

ХДУ, облрада, Співаковський
Сформулював і оприлюднив голова постійної депутатської комісії з питань розвитку людського капіталу Херсонської обласної ради Олександр Співаковський:

- Вірно визначені пріоритети – це не просто половина успіху будь-якої справи. Це гарантія того, що навіть у скрутні часи буде можливість займатися не лише латанням «дірок», а й подбати про майбутнє. Що кошти не будуть розпорошені, а підуть саме туди, куди потрібно. Туди, де вони дадуть результат.

Та пріоритети тільки тоді будуть правильними, коли буде глибоке розуміння існуючого стану речей. Саме з цього і почала свою роботу у січні наша Комісія з питань розвитку людського капіталу Херсонської облради.

Перш за все, ми з колегами прагнемо розібратися, що насправді відбувається з найбільш продуктивною частиною нашої громади - з молоддю. Чому одразу після закінчення школи більшість випускників виїжджають звідси? Що не так з нашою освітою, культурою або інфраструктурою?

Хочеться зрозуміти: чому тільки 73% випускників сільських шкіл Херсонщини змогли подолати підсумкову атестацію? Чому лише 5,3% наших старшокласників обирають ЗНО з фізики? І чи існують ще якісь можливості запобігти перетворенню нашої області на виключно сервісний регіон?

Маємо знайти абсолютно чесні відповіді на ці та десятки інших запитань. Бо лише так зможемо адекватно відповісти на ключове питання: «Чому у себе вдома наші діти не бачать для себе перспектив?». Саме від цієї відповіді зрештою залежить, чи буде Херсонщина мати шанс на розвиток, на добробут, на гідне майбутнє.

Інформацію щодо стану гуманітарної сфери ми з колегами вишукували у відкритих джерелах, робили запити до відповідних державних установ. І вкотре переконалися: системного погляду на проблеми розвитку людського капіталу у владних коридорах не існує. Та його і не могло бути, бо інформація з певних питань або відсутня, або вже втратила свою актуальність. Або взагалі ніяк не корелюється з інформацією з інших джерел.

Однак, навіть за тими окремими «паззлами», які нам вдалося зібрати, вже проглядаються певні тенденції. І вони, на жаль, свідчать: криза у сфері, що пов’язана з молодіжною політикою у регіоні, є більш глибокою і системною, ніж здавалося.

Свої висновки і пропозиції наша Комісія узагальнила і вже направила керівництву області. Маємо сподівання, що будемо почуті, - сподівається депутат Херсонської облради переконує Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ.

З лайт-версією нашої Аналітичної довідки можна ознайомитися у доданих файлах.

Фото ХОР
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон